Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe maak ik cassoulet ?

Hoe maak ik cassoulet met volgende ingrediënten: Bonen, eendendijen, spek, kotelet en rookworst.

Er bestaan zeer veel recepten voor cassoulet. Het belangrijkste is dat de bonen niet tot moes koken maar dit hangt vooral af van de kwaliteit van de bonen.

Tevens mag een cassoulet nooit echt hard koken, juist omdat anders de bonen stuk gaan.

Koteletten zijn te droog om te verwerken in een cassoulet. Spiering is beter.

De eendenbouten moeten gekonfijt zijn. Die zijn in de handel te koop. Ze zelf maken is bijna onbegonnen werk.

Hieronder kun je een recept terugvinden van “Cassoulet Languedocien”:

Ingrediënten:

• 4 stukken confijt van eend (manchons of bouten )

• enkele stukken gekonfijt of vers spekzwoerd

• 200 g gezouten spek

• 200 g braadworst met look

• 500 g geweekte witte bonen ( bv. soissons bonen, lingot )

• 1 kruidenbosje

• 4 tomaten

• 1 grote ui, 1 grote wortel, een kruidnagel

• enkele teentjes look

• broodkruim van wit brood

Bereidingswijze :

• Kook de geweekte bonen gaar met de wortel ,de ui en look. Voeg spek en kruidenbosje toe. Maak zeer zachtjes gaar zodat de bonen niet stuk gaan.. Als vers

spekzwoerd wordt gebruikt dit nu ook laten meekoken.

• Kook de tomaten met wat look en ui tot coulis.

• Snijd fijne sneedjes spek en schik de lichtjes voorgebakken worst in een aardewerken schotel evenals het spekzwoerd. Voeg de tomatencoulis toe. Schik de bonen hierop en overgiet met het kookvocht van de bonen. Breng op smaak en stop de stukken eendenconfit tussen de bonen.

• Bestrooien met broodkruim en laat gedurende een klein uurtje bakken in een zachte oven. De korst af en toe breken zodat de cassoulet een binding krijgt.

• Op dit recept bestaan diverse varianten.

In onderstaande link kun je een zeer volledige uitleg over cassoulet terugvinden: http://blog.seniorennet.be/keukenweetjes/archief.php?ID=163

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :