Waar vandaan: Advies > Culinair

Hoe maak je tomaten ketchup ?

Zelf ketchup maken is een hele klus en het resultaat zal nooit smaken zoals de commerciële ketchup.

Hier toch een recept zonder garantie dat dit ook zal smaken zoals je verwacht.

Ingrediënten:

  • 1,5 kg goed rijpe tomaten
  • 250 gr rode ui
  • 1 stengel selderij
  • 4 teentjes look
  • 1 rode paprika
  • 80 a 100 gr bruine suiker naargelang de smaak (donkere is best, geeft meer kleur)
  • 10 peperbollen
  • 1 kruidnagel
  • 25gr zout
  • 1 laurierblad
  • 1 snuif cayennepeper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 groot takje dragon
  • 80 ml rode wijnazijn:

Bereidingswijze:

  • Was de tomaten, eventueel pellen en in stukken snijden
  • paprika idem
  • uien ook in stukken snijden
  • de selderijstengel wassen en zo groot mogelijk laten
  • pel de knoflookteentjes (moeten niet in stukken gesneden worden)
  • Doe de tomaten als onderlaag in de pot en daarboven de rest. Laat 60 min. doorkoken op een zacht vuurtje. Haal de selderijstengel uit de kom. Doe nu de gekookte groenten door een roerzeef. Mix alles nog eens met een staafmixer.
  • Zet het gemixte sap opnieuw op het vuur, met daarin:
    • 10 peperbollen
    • 1 kruidnagel
    • 25gr zout
    • 1 laurierblad
    • tipje cayennepeper
    • tipje paprikapoeder
    • 1 groot takje dragon (niet in stukken)
    • 80 ml rode azijn

Laat dit 60 min. doorkoken op een zacht vuurtje, af en toe roeren.

  • Haal de kruidnagel er uit.
  • Doe er de bruine suiker in, laat dit nog 30 min. meekoken onder voortdurend roeren (anders heeft de bruine suiker neiging om aan te bakken).
  • Haal het laurierblad en de dragon uit de kom. Eventueel ook de peperbollen.
  • Is je ketchup niet dik genoeg naar je zin, dan kun je ze aandikken met een beetje instant sausbinder, of met maïzena die je in een beetje azijn oplost.
  • Doe dit nu in kleine bokalen die je eerst ofwel met kokend water gespoeld hebt (ook deksels). Ofwel plaats je deksels en bokaaltjes 10 min. in een oven van 175°C.
  • Zorg er voor dat je tomatenketchup nog aan de kook is als je die in de bokalen giet, vul ze tot aan de rand, plaats er dan een schroefdeksel op. Laat afkoelen zonder te verplaatsen. De deksels sluiten zich vanzelf. Je hoort zelfs een klik als ze helemaal afgesloten zijn.

Bron : http://www.tuinadvies.be/ketchup-maken-ketchup-recept.htm

Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :