Waar vandaan: Advies > Culinair

Arganolie

Ik kocht onlangs een flesje (250cl) arganolie van oorsprong komt deze uit Marokko ze wordt o.a in de keuken gebruikt voor couscous en ook tagines staat op info uit het internet en er worden veel voordelen qua smaak en gezondheid aan toegeschreven. Ik heb echter ook op één site gelezen dat deze olie niet mag verhit worden dus om te bakken is ze onbruikbaar maar ik gebruikte ze in een tagine met kip, mango en gedroogde abrikozen (goot een beetje arganolie op de bodem van de tagine schaal omdat de kip niet zou aanbakken en voor de smaak) deze tagine stond 45 min. aan 200°C in een warme lucht oven en alles was na die tijd dan ook gaar.Na het eten echter hadden mijn echtgenote en iklast van veel winderigheid en serieuzediarree, we vragen ons nu af of we niet zeer in de fout zijn gegaan met het verhitten naar 200°c van de olie of moet het eerder gezocht worden in het gebruik van de fruit soort waar wij nochtans in andere bereidingen weinig of geen last van hebben achteraf.

Arganolie is in feite een cosmetische olie. Daarvoor wordt de ongeraffineerde, dus de niet verhitte olie gebruikt.

Later is men de olie gaan gebruiken in de keuken maar door de zeer hoge prijs was het succes ervan snel afgelopen. Als keukenolie wordt een geraffineerde araganolie gebruikt die een herkenbare niet onaangename notensmaak heeft. Deze olie wordt aanbevolen voor koud gebruik. Een olie met veel enkelvoudig onverzadigde vetten.

Die olie kan inderdaad beter niet te hoog verhit worden. Maar je voedsel in een oven van 200°C bereikt die temperatuur niet. Zolang er vocht in je gerecht zit zal de olie hoogstens 100°C bereiken.

In ieder geval zal je er geen diaree van krijgen, die oorzaak zal je ergens anders moeten zoeken. Het meest voor de hand liggend is de kip !


Meer vragen & advies >> Archief.



Vitelma :