Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Mijn kinderen zijn nu zelf aan het werk of hebben het ouderlijk huis verlaten. Welke financiële gevolgen heeft dat voor mij?

Als jouw kind een eigen inkomen verwerft of zijn/haar domicilie wijzigt, is het niet langer ten laste van jou. Daardoor valt het recht op kinderbijslag weg. Als jouw zoon/dochter toch nog recht heeft op kinderbijslag, bijvoorbeeld omdat hij/zij nog studeert, krijgt hij/zij dat bedrag rechtstreeks uitbetaald. Hij/zij kan dan wel vragen om de uitbetaling aan jou te blijven doen. De hoogte van het bedrag wordt in dat geval berekend op basis van jouw gezinsgrootte en jouw werksituatie. Dat kan in bepaalde situaties interessant zijn. Als jouw kind het bedrag zelf uitbetaald krijgt, gaat het namelijk om de gewone kinderbijslag, tenzij jouw zoon/ dochter ook kinderbijslag voor een eigen kind zou ontvangen.

Omdat je jouw zoon/dochter niet langer ten laste hebt, krijg je niet langer de toeslag voor kinderlast op jouw belastingvrije som. De belastingvrije som is de eerste schijf van jouw inkomen die is vrijgesteld van belastingen. Door het wegvallen van de verhoging betaal je meer belastingen. Om je een idee te geven, vermelden we hier enkele bedragen, geldig voor het aanslagjaar 2009. Het belastingvrije bedrag van 6 150 euro wordt voor een kind ten laste verhoogd met 1 310 euro, voor twee kinderen met 3 370 euro en voor drie kinderen met 7 540 euro. Wat betekent dat concreet? In onderstaande tabel vind je een benaderende raming van hoeveel meer belastingen je betaalt, uitgaande van de bedragen voor inkomstenjaar 2008 en een gemeentebelasting van 7%.

Het aantal kinderen ten laste daalt van U bent gehuwd of wettelijk samenwonend.
U betaalt een extra belasting van
U bent alleenstaand.
U betaalt een extra belasting van
1 naar 0 350,43 euro 765,59 euro
2 naar 1 655,91 euro 668,75 euro
3 naar 2 1 652,08 euro 1 784,76 euro
4 naar 3 2 017,49 euro 2 087,57 euro
5 naar 4 2 243,79 euro 2 243,79 euro
Bron: Belasting- en Beleggingsgids 2008. Uitgeverij Pelckmans.


Het loont dus zeker de moeite om na te gaan of je nog gebruik kan maken van fiscale voordelen. Je kan bijvoorbeeld:

  • aan pensioensparen doen of de premie optrekken als je nog niet aan het fiscale maximum zit
  • aan langetermijnsparen doen of de premie optrekken als je nog niet aan het fiscale maximum zit
  • een nieuw hypothecair krediet aangaan als je werkzaamheden aan jouw woning of tweede verblijf plant.
Als je een pensioen of een sociale uitkering (werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of invaliditeit) krijgt, wordt die beïnvloed door het feit dat jouw kind niet meer ten laste van jou is. Voor meer informatie hierover kan je terecht bij de uitbetalingsinstelling (ziekenfonds, vakbond, Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen).

Ten slotte betekent het feit dat jouw zoon of dochter gaat werken of verhuist ook dat je minder uitgaven hebt. Wat zal je met die extra middelen aanvangen? Ga je minder werken? Leg je wat meer geld opzij voor de opbouw van een aanvullend pensioen? Wil je het geld beleggen? Heb je er al een andere bestemming voor in het hoofd?
Het is dus meteen ook het geschikte moment om jouw financiële plan te herbekijken.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :