Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Hoe kan ik mijn kinderen financieel helpen?

Als je jouw kinderen financieel een handje wilt helpen, hou je daar uiteraard rekening mee in jouw financiële plan of maak je eerst zo’n plan op. Zo kan je de financiële steun meteen een plaats geven in jouw successieplanning. En zo voorkom je ook dat je iemand te veel zou bevoordelen, wat later naar aanleiding van jouw nalatenschap tot een inkorting zou kunnen leiden.
Wat kan je allemaal doen?

Je kan geld lenen
Als je geld leent aan jouw kind, kan je dat het best doen volgens de regels van de kunst. Stel een overeenkomst op waarin het bedrag, de looptijd, de rentevoet en de terugbetalingen zijn gespecificeerd. Je kan de overeenkomst ook laten opmaken door de notaris. Dat kost uiteraard geld, maar het heeft grote voordelen als er een probleem zou rijzen met de terugbetaling of als je in onmin zou geraken met jouw kind.

Jouw kinderen geld lenen voor de bouw of aankoop van een woning heeft als mogelijk nadeel dat ze een aanzienlijk fiscaal voordeel mislopen. Om dat te vermijden kan je een deel van het benodigde geld onderhands lenen en jouw kinderen de rest via een hypothecair krediet bij de bank laten lenen.

Je kan je borg stellen
Een borgstelling heeft verstrekkende gevolgen omdat je al jouw bezittingen als onderpand geeft voor de schulden die jouw kind aangaat. Dikwijls gaat het om een hoofdelijke en ondeelbare borgstelling. Hoofdelijk houdt in dat, als er meerdere borgstellers zijn, de schuldeiser zich zowel tot één van hen of tot elk van hen kan richten om de terugbetaling te verkrijgen. Ondeelbaar betekent dat, als je overlijdt, jouw erfgenamen de verplichtingen overnemen.

Je kan geld schenken via een handgift of bankgift
Het grote voordeel van een schenking via een handgift is dat er geen notaris en registratie aan te pas komen en je dus geen bijkomende kosten moet betalen. Maar er zijn ook nadelen.

Handgiften zijn alleen mogelijk voor bepaalde roerende goederen (bv. contant geld, aandelen aan toonder, juwelen), niet voor onroerende goederen (een bouwgrond, een woning of ander gebouw).

Als je binnen drie jaar na de schenking overlijdt, wordt de waarde van de schenking bij de nalatenschap geteld en belast. Een handgift kan altijd worden betwist, bijvoorbeeld door de fiscus. Daarom zijn er bijkomende vereisten voor de manier waarop de schenking wordt uitgevoerd. Je moet kunnen bewijzen dat je de bedoeling had om te schenken, dat het geld daadwerkelijk is overhandigd, en dat de begunstigde de schenking heeft aanvaard. Gezien de termijn van drie jaar, is ook een ondubbelzinnige datering belangrijk.

Voor gelden en stukken die op rekening staan, kan men werken met een bankgift. Een bankgift is een overboeking van gelden en/of effecten tussen rekeningen bij wijze van schenking. Onroerende goederen en effecten op naam kunnen niet door middel van een bankgift worden geschonken. Een bankgift is evenmin mogelijk als de schenker zich het vruchtgebruik wil voorbehouden.
Het overschrijven van rekening naar rekening (van gelden of effecten) moet worden gecombineerd met aangetekende brieven om te bewijzen dat het om een schenking gaat en dat die aanvaard werd. Net als bij de handgift worden er bij een bankgift geen schenkingsrechten betaald, voor zover er geen akte ter registratie wordt aangeboden waaruit men de schenking zou kunnen afleiden.
Maar ook hier moet je weten dat er wel successierecht wordt geheven op een bankgift gedaan binnen drie jaar vóór het overlijden van de schenker als die bankgift niet aan het schenkingsrecht werd onderworpen.

Je kan geld schenken via een notariële schenking
Het alternatief voor een handgift of bankgift van roerende goederen is een notariële schenking. Als je roerende goederen op die manier schenkt, betaal je slechts een beperkt schenkingsrecht. Tussen ouders en kinderen bedraagt dat in de drie gewesten in de meeste gevallen 3%. Daarbij komen de notariskosten.
Deze techniek heeft meerdere voordelen. Je kan zoveel en zo vaak schenken als je wilt, het percentage blijft altijd hetzelfde. De termijn van drie jaar voor het successierecht geldt niet. Omdat het om een notariële akte gaat, zijn er minder betwistingen mogelijk.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :