Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Waarmee moet ik rekening houden als ik een familielid thuis opvang?

Kleinkind
In een eerste opwelling zijn grootouders geneigd om meteen klaar te staan voor de opvang van hun kleinkind. Ruim 40% van de Vlaamse baby’s van wie beide ouders uit werken gaan, wordt opgevangen door de grootouders.

Toch denk je daarover beter twee keer na. Past dit wel binnen jouw doelstellingen en tijdsgebruik? Niet voor niets neemt de laatste jaren het aandeel van grootouders in de opvang van kleinkinderen af, blijkt uit cijfers van Kind & Gezin. Jonge grootouders werken zelf nog of leiden een uiterst actief leven. Ook de fiscale aftrekmogelijkheden voor kinderopvang spelen een rol in deze ontwikkeling.

Als je zeker bent van jouw stuk, moet je nagaan of er ingrepen aan jouw woning nodig zijn. Een kinderkamer is een eerste vereiste. Maar ook bepaalde veiligheidsmaatregelen kunnen noodzakelijk zijn. We denken dan aan een afsluithekje voor de trap, veilige balkons en balustrades, een voldoende stevige afsluiting en/of een alarm voor het zwembad of de vijver, het afdekken van te gemakkelijk bereikbare stopcontacten, het verwijderen of onbereikbaar maken van giftige planten en bessen in de tuin.

Ook jouw gedrag speelt een rol. Potten en pannen op het vuur moeten onbereikbaar zijn voor kinderen. Huisdieren kunnen onvoorspelbaar reageren als er kinderen in de buurt zijn. De deur naar de kelder is beter altijd gesloten. Chemische producten voor het huishouden of de tuin staan achter slot en grendel. Doe-het-zelfgereedschap kan je het best voldoende hoog en afgesloten opbergen.

Goede afspraken maken goede vrienden. De opvoeding van jouw kleinkind is in eerste instantie de zaak van jouw zoon of dochter. Zorg dat je op één lijn zit.

Tot slot mag je niet vergeten dat het toezicht op jouw kleinkinderen ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Als zij bij anderen schade veroorzaken terwijl ze bij jou verblijven, kan je daar mee aansprakelijk voor worden gesteld.

Ouder of kind
Belangrijk is dat jouw inwonende familielid over een eigen terrein beschikt. Een eigen kamer is het minimum. Eventueel kan je de zolder omvormen tot een comfortabele verblijfplek. Jouw inwonende familielid blijft ook zijn/haar eigen leven leiden. Hij/zij moet de gelegenheid krijgen om vrienden te ontvangen, een keer weg te gaan, vakantie te nemen.

Stel een taakverdeling op voor bepaalde karweien zoals koken, schoonmaken, vuilnis, tuinklussen. Op welke uren wordt er gegeten? Ogenschijnlijke details kunnen soms tot serieuze conflicten leiden.

Een officiële inschrijving van een familielid op jouw adres kan gevolgen hebben voor bepaalde uitkeringen of op fiscaal vlak. Kijk dat op voorhand na.

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :