Waar vandaan: Advies > Financieel advies

Mijn loopbaan loopt stilaan ten einde. Riskeer ik dat er weldra bepaalde verzekeringen wegvallen die ik eigenlijk nodig heb? Wat moet ik zeker nagaan?

Op het einde van jouw loopbaan moet je met volgende zaken rekening houden:

  1. Als je een aanvullend pensioen opbouwt bij jouw werkgever (via een groepsverzekering of een pensioenfonds), moet je nakijken  wat de invloed is van tijdskrediet, deeltijds werken of brugpensioen op de dekkingen.
  2. Misschien heb je naast het aanvullende pensioen ook aanvullende dekkingen ziekenhuisopname, overlijden, arbeidsongeschiktheid of inkomensverlies. Lopen die dekkingen door? Moet je bepaalde polissen individueel voortzetten?

In geval van brugpensioen:
Stoppen de stortingen voor jouw aanvullend pensioen en bouw je geen aanvullend kapitaal meer op. Ook de eventuele andere dekkingen vallen weg, al dan niet na een bepaalde overgangsperiode. Je hebt wel het recht om een ziekenhuiskostenverzekering individueel voort te zetten.

Bij een volledig tijdskrediet:
Vallen in principe zowel de persoonlijke als de werkgeverspremies voor het aanvullende pensioen weg. Je bouwt dus geen aanvullend kapitaal meer op. Bovendien komt er een einde aan de aanvullende dekkingen (overlijden, arbeidsongeschiktheid), eventueel na een overgangsperiode. Als jouw werkgever de premies toch blijft betalen, riskeert hij dat hij daarvoor geen fiscale aftrek krijgt.
Jijzelf riskeert dat die premies worden belast als een voordeel van alle aard. Bovenstaande beperkingen gelden niet voor een aanvullende dekking medische kosten. De premies daarvoor zijn namelijk niet fiscaal aftrekbaar en je wordt er ook niet op belast.

Bij deeltijds werken/tijdskrediet:
Worden de premies in principe aangepast aan jouw nieuwe loon. Ook bestaat de kans dat sommige aanvullende dekkingen (bv. overlijden of arbeidsongeschiktheid – een ziekenhuisopname blijft meestal volledig gedekt) nog slechts een beperkte uitkering waarborgen. Soms voorzien bedrijven wel in tijdelijke oplossingen of in een gelijkstelling van het tijdskrediet met een gewerkte periode. Als het budget voor jouw aanvullend pensioenplan of jouw groepsverzekering verandert, ga je beter na of de dekkingen niet moeten worden herschikt. Misschien wordt de volledige premie nu bijvoorbeeld gebruikt voor een aanvullende overlijdensdekking, maar wordt er geen pensioenkapitaal meer opgebouwd.

Opmerking:
Als je minder gaat werken, heb je misschien ook geen recht meer op een leaseauto van jouw werkgever. Dat kan uiteraard gevolgen hebben voor jouw autoverzekering en misschien zelfs de aankoop van een nieuwe wagen noodzakelijk maken.


 

Meer vragen & advies >> Archief.



In samenwerking met :