Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Wat is een legaat en hoe laat ik een legaat na aan een goed doel?

Een legaat is een schenking per testament. Dat kan zowel van roerende en/of onroerende goederen zijn. De legataris is degene die het legaat ontvangt. Een legaat kan geschonken worden aan zowel een persoon als een instelling die gerechtigd is om legaten te aanvaarden.
Er komt een voorbehouden erfdeel steeds toe aan uw wettelijke erfgenamen, als u die hebt. Het resterende deel kunt u vrij verdelen. Het volstaat om in uw testament te vermelden dat u een deel van uw bezit, of het geheel als u geen wettelijke erfgenamen hebt, nalaat aan een goed doel.
Wenst u een stukje van uw vermogen aan een goed doel na te laten, dan schrijft u best een testament. Er bestaan drie soorten testamenten:

  1. Het eigenhandig testament: u schrijft dit zelf.
  2. Het notarieel testament: de notaris stelt dit voor u op.
  3. Het internationaal testament: wordt in samenwerking met de notaris opgesteld. Dit is aangewezen in een internationale context.

Het bepaald goed of de bepaalde som die u in uw testament nalaat aan een persoon of een organisatie wordt ook ‘legaat’ genoemd. Ook hiervan bestaan drie soorten:

  1. Een bijzonder legaat: de erfgenaam krijgt een welbepaalde som geld of een precies omschreven goed, zoals bijvoorbeeld een huis, alle juwelen, een schilderij …
  2. Een legaat ten algemene titel: de erflater legateert een gedeelte of een percentage van zijn goederen, bijvoorbeeld een vierde van de goederen, alle roerende of alle onroerende goederen, de helft van de onroerende goederen …
  3. Een algemeen legaat: één of meer personen erven de algemeenheid van goederen die u bij uw overlijden nalaat. Dit impliceert niet dat die personen ook alle goederen van de nalatenschap effectief ontvangen. Zij ontvangen enkel de rest van de nalatenschap waarover u niet op een andere wijze (via een bijzonder legaat of via een legaat ten algemene titel) heeft beschikt.

Afgezien van het voorbehouden of ‘reservatair’ erfdeel dat aan echtgenoot, kinderen of in bepaalde gevallen aan ouders toekomt en waaraan een testament geen afbreuk kan doen, blijft er steeds een beschikbaar deel over. Dat deel van uw nalatenschap kan u vrij geven aan wie dan ook.

Als u geen erfgenaam met een voorbehouden erfdeel hebt, hebt u het recht het geheel of een deel van uw vermogen over te maken of te schenken aan een stichting of vereniging. schenkt u aan een stichting of vereniging in de vorm van een duolegaat, dan kunnen uw andere erfgenamen overigens flink wat successierechten besparen.

Meer vragen & advies >> Archief.



Goede doelen advies :