Waar vandaan: Advies > Goede doelen advies

Waarom nalaten aan een goed doel?

Over je testament nadenken is een voorbereiding op wat zal komen. Als u een testament opstelt, weet u dat alles goed geregeld is voor later. Als u daarbij ook iets doet voor een goed doel, draagt u een steentje bij tot een betere wereld. U kunt iets blijven betekenen, ook als u er niet meer bent. Dat is een positieve gedachte die veel mensen een goed gevoel geeft.

Goede doelen hebben die extra middelen uit testamenten en schenkingen broodnodig. Voor maatschappelijke organisaties en instellingen worden schenkingen en erfenissen dan ook een belangrijke bron van inkomsten.

Iedereen kan geven aan een goed doel. Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat ze iets zinvols kunnen doen met hun centjes. Vooral menen zonder kinderen hebben daar behoefte aan. Maar ook menen met kinderen kunnen een mooi gebaar stellen.

Geven aan een goed doel zit in de lift. Notarissen stellen vast dat de vraag naar testamenten met legaten aan het goede doel toeneemt. Het aantal Belgen dat in een testament iets nalaat aan het goede doel is de laatste vijf jaar vrijwel verdubbeld.

Schenkingen en testamenten voor een goed doel genieten van een fiscaal gunstregime. Ze betalen na een schenking of erfenis minder belastingen dan u en ik. Als u zowel aan uw erfgenamen als aan het  goede doel schenkt, dan kan het goede doel via bepaalde technieken de schenkingsrechten of successierechten van uw erfgenamen overnemen. Ook dat kan een impuls zijn om te geven aan het goede doel.

Meer vragen & advies >> Archief.Goede doelen advies :