Waar vandaan: Mobiliteit > Dynamische Informatieborden

Dynamische Informatieborden

Op de Antwerpse Ring en de snelwegen van en naar Antwerpen hangen boven de weg grote elektronische panelen: de Dynamische Informatieborden.

Deze borden worden aangestuurd vanuit het Vlaams verkeerscentrum in Wilrijk.

De eerste fase van het systeem van informatieborden is sinds juli 2002 operationeel. De medewerkers in het centrum kunnen nu op deze borden veranderlijke boodschappen plaatsen over:

  • wegwerkzaamheden
  • ongevallen
  • (plotse) files

In latere fases kunnen op deze borden onder meer ook alternatieve routes en reistijden getoond worden.

Hoe ziet een boodschap op een dynamisch informatiebord eruit?

Voorbeeld dynamisch informatiebord

Links op het bord staat meestal een afbeelding in een rode en gele kleur. Deze afbeelding maakt meteen duidelijk waar de boodschap over gaat:

werken
werken
ongeval
ongeval
file
file

of een andere "waarschuwing".

Onder de afbeelding staat in kleine karakters soms een wegnummer. Hier wordt aangeduid op welke weg of rijrichting de boodschap betrekking heeft.

Rechts op het bord staat de eigenlijke boodschap in tekstvorm.

Bijvoorbeeld: de tekst "ongeval in Kennedytunnel" en daaronder "file vanaf Berchem" betekent dat er een ongeval in de Kennedytunnel gebeurde, en dat daardoor op de Antwerpse Ring een file is ontstaan die van Berchem tot aan de Kennedytunnel reikt.

"Berchem" en "Kennedytunnel" zijn overigens de namen van een locatie - in dit geval bekende locaties op de Antwerpse Ring. Maar er zijn ook heel wat minder bekende, en zelfs nieuwe namen.

 

 

 

Bron: Wegen en Verkeer in Vlaanderen