Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Uw extralegaal pensioen

Uw extralegaal pensioen

Kan u ook genieten van een extralegaal pensioen ? Mooi zo. Maar hoeveel houdt u daarvan over nadat vadertje staat is langskomen ?

Belastingen

Het aantal taksen en belastingen dat op een extralegaal pensioenkapitaal drukt, valt niet te onderschatten. Laat ons die even van naderbij bekijken. De eerste taks die wordt ingehouden is de RIZIV-bijdrage van 3,55 procent. Die wordt berekend op het volledige uitgekeerde kapitaal, dus zowel op het gewaarborgd kapitaal als op de winstdeelname.

De winstdeelname is verder aan geen enkele belasting meer onderworpen. Maar het gewaarborgde eindkapitaal moet nog enkele bijkomende lasten ondergaan. Werd het kapitaal bijeengespaard via werkgeversbijdragen dan wordt belast tegen 16,5 procent. Werd het opgebouwd met werknemersbijdragen, dan is evenwel slechts 10 procent personenbelasting verschuldigd. In het geval dat het kapitaal zowel door werkgeverstoelagen als werknemersbijdragen werd opgebouwd, wordt het voor de belastingberekening opgesplitst. Daarbovenop komen ook nog de crisisbelasting en de gemeentelijke opcentiemen.

Nadat deze belastingen ingehouden zijn, wordt het resterende kapitaal tenslotte nog onderworpen aan de solidariteitsbijdrage. Deze solidariteitsbijdrage ligt tussen 0 en 2 procent. Het effectieve tarief is afhankelijk van de grootte van uw totale pensioen, dus zowel van uw wettelijk als van uw extralegaal pensioen. Maar hier stelt zich een probleem. Vermits bij de uitbetaling van het extralegaal pensioenkapitaal het wettelijk pensioen vaak nog niet gekend is, kan men onmogelijk weten welk tarief van toepassing zal zijn. Daarom werd bij Koninklijk Besluit bepaald dat bij de uitbetaling van het kapitaal een voorlopige inhouding van de solidariteitsbijdrage moet gebeuren. Deze inhouding bedraagt 0 procent voor kapitalen van minder dan 2.500 euro, 1 procent voor kapitalen tussen 2.500 en 25.000 euro en 2 procent voor kapitalen vanaf 25.000 euro.

Deze inhouding wordt later geregulariseerd wanneer blijkt dat er teveel werd ingehouden.

Telt u alle belastingen bij elkaar dan komt u aan een totale belastingdruk van ongeveer 22 procent voor het werkgeversdeel van uw pensioenkapitaal en ongeveer 16 procent voor het werknemersgedeelte. De winstdeelname wordt zoals gezegd afzonderlijk belast tegen slechts 3,55 procent.

Rente of kapitaal?

Hoewel de belastingdruk op extralegale pensioenkapitalen niet van de poes is, is de opvraging van het kapitaal onder de vorm van een maandelijkse lijfrente doorgaans nog nadeliger. De maandelijkse lijfrenteschijven worden vandaag de dag immers nog belast tegen het progressief tarief van de personenbelasting. En dat tarief loopt, zelfs rekening houdend met die belastingvermindering v oor pensioenen, voor de meeste gepensioneerden op tot minimaal 30 of 40 procent.

Aan die fiscale discriminatie moet met de nieuwe wet Vandenbroucke, die momenteel nog op de onderhandelingstafel ligt, een einde moeten komen. Volgens het wetsontwerp zou de opvraging van het kapitaal onder de vorm van maandelijkse lijfrentes voortaan fiscaal identiek behandeld moeten worden als de opvraging in kapitaal. Concreet wordt daarvoor volgende oplossing voorzien : wordt het kapitaal opgevraagd als lijfrente, dan zou het in eerste instantie toch nog belast worden als kapitaal en vervolgens zou het nettokapitaal omgezet worden in een lijfrente via een zogenaamde 'afzonderlijke akte van afstand van kapitaal'.

Merk wel op dat die lijfrentes fiscaal bekeken daarna verder als gewone lijfrentes worden behandeld. Dat wil zeggen dat de lijfrentegenieter elk jaar verplicht zal zijn om drie procent van het afgestane kapitaal (na belastingen) aan te geven op zijn belastingaangifte. Op die drie procent wordt een afzonderlijke belasting geheven van 15 procent (plus gemeentebelasting). In feite komt het er dus op neer dat dus elk jaar roerende voorheffing moet betalen op een vermeende interest van drie procent.

Maar op de keper beschouwd bent u daar nog niet zo slecht mee af. Want in de uitkering die u van de verzekeraar ontvangt, zit ook effectief een stukje rente. En meer zelfs dan de drie procent waarop u wordt belast. Volgens het wetsontwerp zouden de verzekeraars immers verplicht zijn om het afgestane kapitaal te beleggen tegen een rente die minimaal gelijk is aan de 'maximale referentievoet voor vezekeringsverrichtingen van lange duur' verminderd met 0,50 procent. Die maximale referentievoet ligt vast bij koninklijk besluit en bedraagt momenteel 3,75 procent. Of met andere woorden : het afgestane kapitaal moet minstens 3,25 procent rente per jaar opbrengen. Voorlopig is dit fiscaal gunstregime voor lijfrentes echter nog toekomstmuziek en houdt u het beter bij een pensioenkapitaal. Maar daar zal over niet meer al te lange tijd ongetwijfeld verandering in komen.

Bron: FET

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be