Waar vandaan: Geld & Werk > Pensioen > Pensioen: individuele levensverzekering

Pensioen: individuele levensverzekering

Ook de individuele levensverzekering wordt fiscaal aangemoedigd, mits aan een aantal voorwaarden is voldaan.

Pensioen: levensverzekeringAan welke voorwaarden moet het contract voldoen?
  • Het moet gaan om een contract voor het vestigen van een (gewaarborgde) rente of kapitaal bij leven of overlijden, afgesloten bij een in de Europese Economische Ruimte gevestigde instelling.
  • De verzekeringnemer, de verzekerde en de belastingplichtige moeten één en dezelfde persoon zijn.
  • Het contract moet gesloten zijn vóór de leeftijd van 65 jaar.
  • In geval van een kapitaal bij leven moet het contract een minimumlooptijd van 10 jaar hebben, mag de einddatum ten vroegste 65 jaar zijn en moet de verzekeringnemer ook de begunstigde bij leven van het contract zijn.
  • In geval van een kapitaal bij overlijden zijn er bijkomende voorwaarden, onder andere dat de begunstigde bij overlijden de echtgenoot of wettelijk samenwonende partner is of een bloedverwant tot en met de tweede graad (ouders, grootouders, kinderen, kleinkinderen, broers, zussen).

Op de premies voor een individuele levensverzekering is een zogenaamde verzekeringstaks van 1,10% verschuldigd. Deze belasting wordt níét geheven op de premies voor het pensioensparen.

Hoeveel bedraagt de belastingvermindering?

De belastingvermindering hangt af van uw beroepsinkomen. De maximale premie waarop fiscale voordelen worden toegekend, bedraagt 2 200 euro (bedrag voor 2012) per verzekerde. In dit maximumbedrag moet u ook de belastingvermindering meerekenen die u eventueel krijgt voor de terugbetaling van kapitaal van een hypothecaire lening. Als u hiermee het fiscale maximum al hebt bereikt en u vooral geïnteresseerd bent in het fiscale voordeel, kunt u beter aan pensioensparen doen.
De effectieve belastingvermindering bedraagt 30% of, omgerekend in geld en uitgaande van de maximumpremie voor 2012, 660 euro.

Op maat aanpasbaar

Bij een levensverzekering kunt u de risicodekking zelf aan uw persoonlijke situatie aanpassen.

  • U kunt ervoor kiezen dat u alleen een kapitaal krijgt uitgekeerd als u op de einddatum van het contract nog in leven bent. Als u tijdens de looptijd van het contract overlijdt, hoeft de verzekeraar dus niets uit te keren. U kunt ook voor aanvullende dekkingen kiezen, bijvoorbeeld een uitkering bij invaliditeit, ziekte of ongeval.
    Een variant hierop is dat u alleen een kapitaal bij leven reserveert (dus op de einddatum van het contract), maar dat bij vroegtijdig overlijden een in het contract aangewezen begunstigde wel de al gestorte premies voor de levensverzekering krijgt uitgekeerd.
    Wanneer is deze oplossing interessant? Deze formule past het best bij u als u een kapitaal voor later wilt opbouwen en u niemand met financiële problemen achterlaat als u vroegtijdig komt te overlijden. Deze optie is bijvoorbeeld interessant voor jonge vrijgezellen.
  • Uiteraard is ook alleen de uitkering van een kapitaal bij vroegtijdig overlijden mogelijk. U kunt ook dan voor aanvullende dekkingen kiezen zoals een uitkering bij invaliditeit, ziekte of ongeval.
    Wanneer is deze oplossing interessant? Deze formule past het best bij u als u uw naasten wilt beschermen tegen financiële problemen voor het geval dat u vroegtijdig komt te overlijden. Hierbij is het opbouwen van een kapitaal voor later voor u niet van belang. Voor de kostwinner van een gezin kan dit een oplossing zijn om te voorkomen dat zijn gezin na zijn overlijden in grote financiële moeilijkheden komt.
    Een ander voorbeeld is de schuldsaldoverzekering waarmee u voor een hypothecair krediet de (gedeeltelijke) terugbetaling van de nog openstaande lening dekt, zodat bij uw overlijden uw gezin de lening niet verder (volledig) hoeft terug te betalen.
  • U kunt beide opties ook combineren en een kapitaal laten uitkeren op de einddatum van het contract óf bij vroegtijdig overlijden. Hoeveel kapitaal er in elk van de twee situaties wordt uitgekeerd, kunt u zelf bepalen. U kunt ook voor aanvullende dekkingen kiezen zoals een uitkering bij invaliditeit, ziekte of ongeval.
Uiterst flexibel is de Universal Life-formule, waarbij u zelf bepaalt wanneer u welke premies betaalt. In plaats van een vast bedrag bij leven of bij overlijden, wordt bij deze formule de gevormde reserve uitbetaald. Naast de vrijheid die u hebt om de betaling van de premies aan te passen aan uw mogelijkheden, bieden deze verzekeringen ook een hoger rendement. Eventueel kunt u een aanvullende overlijdensverzekering sluiten waardoor de gevormde reserve bij overlijden wordt aangevuld MET of TOT een bepaald verzekerd kapitaal of MET een bepaald percentage. Als u bij deze formule een uitkering bij invaliditeit, ziekte of ongeval wil, moet u daar apart in voorzien.
Wanneer is deze oplossing interessant? Deze formules kunnen uitkomst bieden wanneer u zich zorgen maakt over zowel de opbouw van een kapitaal voor later als over de bescherming tegen het financiële risico van vroegtijdig overlijden.

Samengevat
U WILT
Uitsluitend een kapitaal voor later opbouwen.
U KIEST VOOR
Uitkering van een kapitaal bij afloop van het contract. Desgewenst kunt u ervoor kiezen de al gestorte premies bij vroegtijdig overlijden aan een begunstigde te laten uitkeren.
Een kapitaal voor later opbouwen en een aanvullende dekking (niet: overlijden) hebben. Uitkering van een kapitaal bij afloop van het contract, met een aanvullende dekking (bv. uitkering bij invaliditeit, ongeval, ziekte). Desgewenst kunt u ervoor kiezen de al gestorte premies bij vroegtijdig overlijden aan een begunstigde te laten uitkeren.
Uitsluitend een bescherming tegen overlijden hebben. Uitkering van een kapitaal bij overlijden.
Een bescherming tegen overlijden en aanvullende dekking(en) hebben. Uitkering van een kapitaal bij overlijden, met een aanvullende dekking (bv. uitkering bij invaliditeit, ongeval, ziekte).
Een kapitaal voor later opbouwen én een bescherming tegen overlijden hebben. Uitkering van een kapitaal bij afloop van het contract of bij vroegtijdig overlijden.
De hoogte van het kapitaal kunt u voor elke situatie zelf bepalen. U kunt ook kiezen voor een flexibele formule, de zogenaamde Universal Life. U bepaalt dan zelf wanneer u welke premies betaalt. In plaats van een vooraf vastgelegd kapitaal krijgt u (of de begunstigde) in dit geval de gevormde reserve bij afloop van het contract of bij vroegtijdig overlijden.
Een kapitaal voor later opbouwen, een bescherming tegen overlijden én aanvullende dekking(en) hebben. Uitkering van een kapitaal bij afloop van het contract of bij vroegtijdig overlijden, met een aanvullende dekking (bv. uitkering bij invaliditeit, ongeval, ziekte).
Deze oplossing is niet mogelijk bij de Universal Life-formule.

Belasting bij uitkering

Een levensverzekeringscontract is belastbaar als u tijdens de looptijd van het contract een belastingvermindering hebt gekregen voor minstens één betaalde premie. Als u voor geen enkele premie vermindering hebt genoten, is er dus geen belasting.

Belastbaar is alleen het contractueel overeengekomen kapitaal of de praktische afkoopwaarde als u het contract afkoopt vóór de einddatum. De winstdeling is niet belastbaar op voorwaarde dat die samen met het kapitaal wordt uitgekeerd. Als er geen fiscaal voordeel is geweest, wordt er ook niets ingehouden op de winstdeling.
Normaal wordt op het langetermijnsparen een belasting geheven die bevrijdend werkt. Dat wil zeggen dat er daarna geen personenbelasting meer verschuldigd is. In bepaalde gevallen moet u in plaats van een belasting op het langetermijnsparen personenbelasting betalen.

Hoeveel de belasting precies bedraagt, hangt af van een aantal factoren:

  • het moment van uitkering;
  • de leeftijd van de begunstigde;
  • het moment waarop het contract werd afgesloten;
  • het soort contract (uitkering bij leven, uitkering bij overlijden, verzekering tot waarborg van een hypothecaire lening, uitkering bij leven of overlijden).

U sluit een contract met een verzekerd kapitaal bij leven als u 57 jaar bent. Als u dit contract wilt afkopen vóór uw 62e verjaardag, moet u een belastingtarief van 33% betalen. Als u wacht tot u 62 bent geworden, zakt het tarief naar 10%.

De volledige belasting in overzicht
Soort verzekering Tijdstip van uitkering Soort belasting Moment van belasting Tarief
Opgebouwd met premies, gestort vóór 01-01-1993 Opgebouwd met premies, gestort vanaf 01-01-1993
Contracten met uitkering bij leven Vanaf 60 jaar

a) Afgesloten vóór 55 jaar

b) Afgesloten vanaf 55 jaar

b1) Uitkering meer dan 10 jaar in de toekomst

b2) Uitkering minder dan 5 jaar voor de einddatum

b3) Uitkering vroeger
Heffing op het langetermijnsparen (1) a) Op 60 jaar

b1) Na 10 jaar

b2) Bij uitkering

b3) Bij uitkering
a) 16,50%

b1) 16,50%

b2) 16,50%

b3) Marginale aanslagvoet
a) 10%

b1) 10%

b2) 10%

b3) 33%
Vóór 60 jaar

a) Normale datum (3)

b) Vóór normale einddatum
Personenbelasting (2) a) Bij uitkering

b) Bij uitkering
a) 16,50%

b) Marginale aanslagvoet
a) 10%

b) 33%
Overlijdensverzekering
OF
Uitkering bij overlijden jonger dan 60 jaar
Bij overlijden Personenbelasting (2) Bij uitkering 16,50% 10%
Afkoop meer dan 5 jaar voor einddatum Personenbelasting (2) Bij afkoop Marginale aanslagvoet 33%
Verzekering met betrekking tot een hypothecaire lening Normale datum Personenbelasting (2) Bij uitkering Omzettingsrente Omzettingsrente
Vroeger Personenbelasting (2) Bij uitkering Marginale aanslagvoet 33%
Uitkering bij invaliditeit (aanvullende waarborg) Fysiologische (lichamelijke) invaliditeit Geen
Economische invaliditeit
a) Tijdelijk, zonder inkomstenverlies

b) Tijdelijk, met inkomstenverlies

c) Blijvende invaliditeit

d) Kapitaal dat niet als voorschot kan worden beschouwd
Geen

a) Personenbelasting (3)

b) Personenbelasting (3)

c) Personenbelasting (2)
a) Bij uitkering

b) Bij uitkering

c) Jaarlijks vanaf uitkering
a) Marginaal tarief, met belastingvermindering

b) Marginale aanslagvoet, met belastingvermindering, tenzij er geen inkomstenverlies is

c) Omzettingsrente
Uitkering bij ongeval Geen
(1) Deze belasting is bevrijdend, d.w.z. dat achteraf geen personenbelasting meer verschuldigd is.
(2) Te verhogen met de aanvullende gemeentebelasting.
(3) Normale datum = einddatum. Bij leven is dat 60 jaar (contracten voor vrouwen, gesloten vóór 01-01-2002) of 65 jaar (alle contracten voor mannen en de contracten voor vrouwen, gesloten vanaf 01-01-2002), of de periode van 5 jaar voor die datum.

Hebt u nog vragen?

KBCPraat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur.
U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be; Website: www.kbc.be