Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Omgaan met een luie collega: 3 tips

Omgaan met een luie collega: 3 tips

Omgaan met een luie collega: 3 tips

Samenwerken met een collega die uitgebreide lunchpauzes neemt, steeds rondhangt in de koffiekamer of de ganse dag alleen maar op het internet surft, kan voor de nodige ergernissen zorgen. Om een woede-uitbarsting, die er wellicht zit aan te komen, te vermijden, volg je best de volgende tips.

1. Verklik niet

Hoewel de verleiding soms groot is, is het toch verstandig om dat luie gedrag van je collega niet te gaan verklikken bij je baas of manager. Zo kom je immers slecht over bij je collega's of zelfs bij je baas, want een 'klikspaan' wordt zelden tot nooit geapprecieerd.

Je kan het wél subtieler aanpakken, door aan je baas te vertellen dat je bepaalde zaken niet meer gedaan krijgt, omdat je steeds moet wachten op bepaalde collega's, bijvoorbeeld. Je baas zou dan het werk kunnen herverdelen.

2. Praat erover

Beter is om het probleem rechtstreeks aan te kaarten bij die ene luie collega. Vertel hem of haar voorzichtig waaraan je je precies stoort. Het kan immers goed zijn dat jouw collega niet lui is, maar gewoon geen goed zicht heeft over de verschillende doelstellingen en deadlines.

Misschien heeft dat luie gedrag een andere, externe oorzaak? Jouw collega kan bijvoorbeeld tijdelijk afgeleid zijn door familiale problemen of gezondheidskwesties.

3. Laat je niet beïnvloeden

Laat je niet meeslepen door een luie collega. Zo'n twee uur durende lunchpauze klinkt erg aanlokkelijk, maar maak er toch geen gewoonte van.

Ook in de koffiekamer kan je eventjes een babbel slaan, maar laat het geen overdreven lange koffieklets worden. Vertel die luie collega dat je het echt te druk hebt en dat je dringend moet verderwerken.

Lees ook:

Bron: Jobat.be