Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Hoe bereid je je kinderen voor op een succesvol leven?

Hoe bereid je je kinderen voor op een succesvol leven?

Hoe bereid je je kinderen voor op een succesvol leven?

Iedereen heeft graag gelukkige en succesvolle kinderen. Maar hoe harder je iets forceert, hoe minder snel die droom werkelijkheid zal worden. Daarom: een pleidooi om je kinderen niet te veel te bemoederen en te bejubelen. Dat helpt.

De 'beste' ouders zijn zij die betrokken zijn en hoge doelen stellen, maar tegelijk de autonomie van hun kinderen respecteren. Zulke ouders voeden kinderen op die het in hun latere leven academisch, psychologisch en sociaal beter doen dan anderen.

Niet te veel complimenten geven

Een essentieel kenmerk van succesvol ouderschap is de cultivatie van motivatie. Jonge kinderen zijn beter gemotiveerd om steeds moeilijkere dingen te doen als ze niet te veel worden geprezen om hun talent en intelligentie. Deze kinderen gaan uitdagingen aan om ze te overwinnen (niet om geprezen te worden), onafhankelijk van of ze succes verwachten of niet.

Carol Dweck, een psychologe aan Stanford University, deed een opvallend experiment waarbij ze jonge kinderen in een kamer een eenvoudige puzzel liet maken. Voor de meesten kostte dit weinig moeite. Daarna vertelde Dweck aan sommige kinderen ? niet allemaal ? hoe goed en verstandig ze wel zijn. Verrassend genoeg waren het de kinderen die niet bejubeld werden, die het meest gemotiveerd waren om steeds moeilijkere puzzels te maken. Ze hadden ook meer zelfvertrouwen en vertoonden meer vooruitgang in het oplossen van puzzels.

Het lijkt misschien een vreemde vaststelling, maar bejubelde kinderen hebben minder zelfvertrouwen en zullen minder snel moeilijke puzzels aanpakken. Het houdt voor hen immers het risico in om hun status van 'intelligent' te verliezen.

Lees ook:

Bron: Jobat.be