Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Het bewijs: jouw baas is een aap

Het bewijs: jouw baas is een aap

Het bewijs: jouw baas is een aap

Verschillende onderzoekers hebben aangetoond dat de gedragingen van dominante personen zoals bazen sterk gelijken op die van mensapen. Een gemiddelde werkomgeving kan bijgevolg vergeleken worden met de normale gang van zaken in een apengemeenschap.

Enkele gelijkenissen:

  1. Mailgedrag
    Wanneer werknemers een uitgebreide mail versturen naar hun baas krijgen ze dikwijls maar een kort antwoord terug. Dezelfde manier van werken vind je terug in een chimpanseegemeenschap. De vacht van dominante chimpansees wordt nauwkeurig en lang verzorgd door ondergeschikten. Maar wanneer ondergeschikten na herhaaldelijk aandringen eindelijk verzorgd worden door de dominante groepsleden moeten zij tevreden zijn met een zeer korte verzorgingskuur.
  2. Positie op de werkvloer
    Ook bavianen lijken sterk op bazen, of is het omgekeerd? Bavianen zetten zich namelijk op een centrale plaats in hun territorium om zo luipaarden sneller op te merken. Ook bazen doen dit, zij nemen een positie in de werkruimte in waardoor ze een overzicht krijgen over hun werknemers.

Kortom, wanneer je baas zich nog eens als een aap gedraagt, besef dan dat hij er in feite helemaal niets aan kan doen ...

Lees ook:

Bron: Jobat.be