Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > 2 oplossingen voor de files

2 oplossingen voor de files

2 oplossingen voor de files

Over mogelijke oplossingen voor het verkeersinfarct is al heel wat gezegd en geschreven. Maar welke maatregelen werken volgens experts echt?

Rekeningrijden

"Een huis is veel duurder in Brussel dan op het platteland. Waarom kost rijden op de Brusselse ring dan niet meer dan op een plattelandsweggetje?", werpt verkeersdeskundige Chris Tampère op. "Als mensen het echt in hun portemonnee blijven voelen dat veelgebruikte wegen duurder zijn, zullen bedrijven en werknemers hun gedrag wel aanpassen." Een redenering die collega Sven Maerivoet deelt. "Bovendien is het rechtvaardiger. Wie vaak een drukke route neemt, zorgt voor meer luchtvervuiling en slijtage van het wegdek."

Flexibel carpoolen

"Carpoolen slaat nauwelijks aan omdat het je weinig flexibiliteit toelaat. Maar het kan veel slimmer. In Hasselt test i-City de applicatie friend finder. Je smartphone registreert dat een vriend toevallig in dezelfde stad is deze middag. Zo kan je samen lunchen", stelt Chris Tampère voor. "Maar je kan je smartphone ook laten weten dat je ergens heen wilt. Het draadloos netwerk vraagt aan de voorbijrijdende auto's wie jou mee wil nemen. Omdat je er ook automatisch een kleine vergoeding voor kan geven en alles veilig blijft doordat je in het systeem niet anoniem bent, vind je vast wel iemand die stopt: een moderne vorm van autostop."

Lees ook:

Bron: Jobat.be