Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > De kleren maken de sollicitant: 3 tips

De kleren maken de sollicitant: 3 tips

De kleren maken de sollicitant: 3 tips

Een geschikte outfit tijdens een sollicitatiegesprek is belangrijker dan de meeste kandidaten beseffen. Toekomstige werkgevers kunnen zo immers in één oogopslag zien of de sollicitant bij hun bedrijf past of niet. In het boek 'De juiste look op je werk' onthult stijlcoach Lien Degol een aantal nuttige tips.

1. Achterhaal de bedrijfscultuur van je potentiële werkgever

Uiteraard doe je voor een sollicitatiegesprek de nodige research over de bedrijfscultuur van de werkgever waarvoor je gaat solliciteren. Zoek antwoorden op vragen als 'In welke sector opereert het bedrijf?', 'Welk soort bedrijf is het?', 'Met welk type mensen moet je samenwerken?' enzovoort. Staat er expliciet in de vacature vermeld dat er een 'informele bedrijfscultuur' heerst, dan weet je al dat niet iedereen er rondloopt in kostuum.

Achterhaal verdere informatie over de dresscode via mensen die je kent die bij het bedrijf (of in een gelijkaardige sector) werken of via de bedrijfswebsite. Denk aan je voorbeelden, mensen die het in jouw business hebben gemaakt. Hoe kleden zij zich?

2. Solliciteren in de winter

Solliciteren in de winter kan best vervelend zijn. Die dikke winterjas, warme laarzen, sjaal en muts zijn nu eenmaal niet zo elegant. Probeer ze daarom achterwege te laten voor je sollicitatiegesprek. Ook als je niet met de auto bent, kan je best een grote tas gebruiken om wisselkleding in te stoppen. Winterlaarzen kan je bijvoorbeeld snel vervangen door pumps en je jas kan je eventueel achterlaten bij de receptie.

3. Beter te formeel dan te informeel

Ten slotte moet je steeds in je achterhoofd houden dat je beter te formeel gekleed gaat dan te informeel. Vermijd tijdens een eerste gesprek zeker een jeans, net als kauwgom, piercings en tattoos. Deze zijn absoluut not done!

Lees ook:

Bron: Jobat.be