Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > De 5 machtigste mensen ter wereld

De 5 machtigste mensen ter wereld

De 5 machtigste mensen ter wereld

Sinds 2009 maakt het Amerikaanse zakenblad Forbes jaarlijks een lijst op van de machtigste mensen ter wereld. Staatsleiders, ondernemers en religieuze leiders staan uiteraard iedere keer hoog gepositioneerd. Wie behaalde de top 5 en misschien zelfs interessanter: wie niet?

De lijst van machtigste mensen ter wereld wordt door Forbes bepaald aan de hand van drie factoren: de invloed op anderen, de financiële slagkracht en de manier waarop de macht wordt ingeschakeld.

1. Barack Obama

De 50-jarige Barack Obama won in 2008 als eerste Afro-Amerikaan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als leider van de machtigste natie ter wereld stoot hij de Chinese president Hu Jintao, de nummer één van vorige keer, van de troon. Hoogtepunt in 2011: schakelde werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden uit.

2. Vladimir Poetin

In maart 2012 werd Vladimir Poetin herkozen als president van Rusland na een tussenpauze van vier jaar als eerste minister. De 59-jarige ex-KGB-agent is al sinds 1999 aan de macht in Rusland en bracht voor velen stabiliteit en welvaart in het land. Tegenstanders zien hem als een dictator, onder meer door zijn onderdrukking van de persvrijheid.

3. Hu Jintao

De Chinees Hu Jintao is sinds 2002 Secretaris-generaal van de Communistische Partij en sinds 2003 president van de Volksrepubliek China. De 69-jarige Chinese president is stilaan zijn politieke carrière aan het afbouwen, vandaar dat hij zijn eerste plaats dit jaar heeft moeten afgeven aan Barack Obama.

4. Angela Merkel

Sinds 2005 is de 57-jarige Angela Merkel bondskanselier van Duitsland. Zij werd destijds daarmee de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land. Merkel is volgens Forbes de 'de facto leider van de Europese Unie' en dat levert haar als enige vrouw een plaatsje in de top 10 op.

5. Bill Gates

De Amerikaanse ondernemer en oprichter van Microsoft, Bill Gates (56), is niet alleen een van de rijkste mensen ter wereld, maar volgens velen ook een van 'de meest genereuze personen op de planeet'. Hij heeft tot nu toe al zo?n 28 miljard dollar (of +/- 21 miljard euro) weggeschonken. Zijn vijfde plaats heeft hij nu vooral te danken aan zijn strijd tegen malaria via de Bill & Melinda Gates Foundation.

Lees ook:

Bron: Jobat.be