Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > 4 vragen die een sollicitant NOOIT mag stellen

4 vragen die een sollicitant NOOIT mag stellen

4 vragen die een sollicitant NOOIT mag stellen

"Heeft u nog vragen?" Kandidaten kunnen maar beter goed voorbereid zijn op deze laatste vraag ter afronding van een sollicitatiegesprek. Tenzij ze met hun mond vol tanden willen staan, natuurlijk. Maar met sommige vragen kan je als sollicitant volledig de mist ingaan. Deze 4 vragen stel je beter niet!

1. Vragen over je toekomstig loon

Money, money, money. Uiteraard belangrijk, maar alle vragen rond je eventueel toekomstig loon, of vakantiedagen etc., hou je best tot je een aanbieding hebt gekregen. Aangezien een werkgever jou dan effectief wil aannemen, is dan pas het moment aangebroken om te onderhandelen. Niet tijdens het eerste, verkennende gesprek!

2. Vragen die beginnen met "Waarom?"

Dit soort vragen stel je beter niet, aangezien "waarom"-vragen mensen steeds in een defensieve houding duwen. Ga niet in de aanval met een vraag als "Waarom hebben jullie vorig jaar zoveel mensen ontslagen?", maar wees minder confronterend door de vraag op een andere manier te stellen. "Ik heb gelezen dat er vorig jaar een herstructurering heeft plaatsgevonden in het bedrijf, hoe kijkt u nu tegenover de toekomstige positie van het bedrijf?"

3. "Wie zijn jullie concurrenten?"

Als je voldoende research hebt gedaan over je eventuele toekomstige werkgever, dan wéét je wie de concurrenten van het bedrijf zijn. Deze vraag valt bijgevolg te mijden, als je wil overkomen als iemand die zich goed heeft voorbereid. Natuurlijk kan je deze vraag wél stellen als er werkelijk bijna niets over het bedrijf terug te vinden was en je het onmogelijk zelf zou kunnen hebben achterhaald.

4. "Mag ik vroeg toekomen of laat vertrekken zolang ik mijn uren maar werk?"

Werk-privébalans is de laatste jaren steeds belangrijker geworden, maar al tijdens een eerste gesprek insinueren dat je je privéleven en een flexibele werkomgeving erg belangrijk vindt, is niet zo'n goed idee. Je toekomstige werkgever krijgt zo misschien de indruk dat je je eigen behoeften en noden belangrijker vindt dan die van het bedrijf.

Lees ook:

Bron: Jobat.be