Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Is jouw baas een psychopaat?

Is jouw baas een psychopaat?

Is jouw baas een psychopaat?

Psychopaten vind je overal, dus ook in de top van bedrijven. Vertoont jouw baas psychopathische trekjes of gedraagt hij zich gewoon toevallig raar? Ontdek met behulp van deze eigenschappen of je baas een psychopaat is of niet. Als je durft!

Volgens Kevin Dutton, professor psychologie en auteur van 'The Wisdom of Psychopaths ? What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success', wordt psychopathie gekenmerkt door een verscheidenheid aan persoonlijkheidseigenschappen.

Deze kenmerken moeten niet allemaal even hard aanwezig zijn om van een psychopaat te kunnen spreken. Het is dus een moeilijke oefening om te bepalen wie psychopathisch is en wie niet. Dutton lijstte toch een aantal eigenschappen op die kunnen op wijzen op een psychopathische baas ...

1. Charmant

Psychopaten maken de meest opvallende eerste indrukken en beschikken over een aangeboren gave om je te doen voelen alsof je de enige persoon in de kamer bent. Ze zijn briljante psychologen en kunnen iedereen bespelen met hun charme.

Wanneer zorgen maken? Als je merkt dat het charmante van je baas even snel verdwijnt als het opkomt.

2. Controlefreak

Een psychopathische baas ziet zijn medewerkers als schaakstukken op een onzichtbaar psychologisch schaakbord: hij kan medewerkers opnemen, verplaatsen en hen doen springen, gewoon omdat hij dat wil.

Wanneer zorgen maken? Als je met alle moeite van de wereld maar niet kunt begrijpen waarom jouw baas sommige (onlogische) dingen vraagt.

3. Narcistisch

Een andere eigenschap van psychopaten is hun focus op eigenbelang. Hoewel ze bezorgdheid kunnen veinzen voor anderen en ze als warm, attent en behulpzaam overkomen, is deze interesse louter oppervlakkig en dient het enkel om in de toekomst iets van je gedaan te krijgen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas bekend staat om steeds in de schijnwerpers te staan en ht moment van anderen te stelen.

4. Misleidend

Psychopaten leven niet volgens dezelfde morele code als iedereen en ervaren weinig schuld- of angstgevoelens wanneer ze leugens vertellen. Leugens waarin zij zich beter voordoen dan zij werkelijk zijn of waarin zij anderen in een negatief daglicht stellen.

Wanneer zorgen maken? Als je relatie met je baas gekenmerkt wordt door 'misverstanden' en 'valse veronderstellingen'.

5. Parasitair

Ongeacht of ze nu de charmante, manipulatieve of sympathieke kaart uitspelen, psychopaten zijn echte bedrijfsvampieren en vinden het normaal om je vertrouwen te geven en nadien waardevolle ideen, waarop je maanden hebt gebroed, gewoon uit je te zuigen.

Wanneer zorgen maken? Als je baas de gewoonte heeft om krediet te nemen voor het werk dat door anderen wordt gedaan.

Lees ook:

Bron: Jobat.be