Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Hoe word je assertiever, zonder arrogant te zijn?

Hoe word je assertiever, zonder arrogant te zijn?

Hoe word je assertiever, zonder arrogant te zijn?

Laat zien wat je wil, dan is de kans groter dat je dat ook krijgt. Klinkt eenvoudig, maar volgens de Nederlandse psychologe Carola Van Dijk blijft het voor velen een dagelijks gevecht. Gelukkig kan je ook leren om assertief te zijn.

'Terwijl de één zich in de omgang doorgaans te weinig assertief opstelt, komt de ander eerder agressief uit de hoek. Bij dat eerste hou je de relatie in stand, maar kom je niet op voor jezelf. Reageer je agressief, kom je wél op voor jezelf, maar lijdt je relatie eronder', aldus Carola Van Dijk.

De beste weg

Zoals vaak is de gulden middenweg in dat geval de beste weg: duidelijk communiceren, zonder je daarbij op een kwetsende manier op te stellen. Niet onderdanig of gelaten, maar ook niet agressief. Die assertieve houding is niet voor iedereen evident, maar ze is wel aan te leren.

In haar boek 'Hoe word ik assertiever?', geschreven onder auspiciën van trainer en adviseur Hans Elbers, toont Carola Van Dijk duidelijk aan hoe assertiviteit van pas kan komen bij zowel grote als kleine alledaagse gebeurtenissen en ontmoetingen. En hoe - omgekeerd - een gebrek aan assertief gedrag je leven al snel bijzonder onaangenaam kan maken.

Lees ook:

Bron: Jobat.be