Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > Je zin krijgen? Dit doe je beter NIET ...

Je zin krijgen? Dit doe je beter NIET ...

Je zin krijgen? Dit doe je beter NIET ...

Voor jezelf opkomen, draait niet altijd goed uit. Ofwel durven we niet, ofwel eindigt het met klinkende ruzie.

Je wil een collega aanspreken over het feit dat hij nooit zijn afspraken nakomt. Of je schoonmoeder komt dagelijks over de vloer, en dat zint je niet. Vaak kiezen we voor een van onderstaande tactieken. Misschien herken je ze bij jezelf.

Tactiek 1

Vol ingehouden woede vertellen we de ander wat hij of zij fout heeft gedaan. Dat we ruzie krijgen maakt ons niet meer uit. De maat is vol!

Tactiek 2

Op een gunstig moment - als we de ander toevallig even alleen treffen - proberen we met respect en een dosis humor de boodschap zo vriendelijk mogelijk te brengen.

Welke tactiek werkt nu het best?

"Geen van beide tactieken staat garant voor een goed resultaat", vertelt Sandra Planjer. "Even flink schelden (tactiek 1) kan opluchten, maar waarschijnlijk zal het gesprek escaleren. Humor en lief zijn (tactiek 2) zorgen er weliswaar voor dat de boel niet escaleert, maar of je boodschap ook echt is overgekomen en je je doel bereikt, is nog maar de vraag."

Zelfs de gulden middenweg is niet de oplossing. "Om iemand op een echt goede manier aan te spreken (of iets te weigeren), is het belangrijk dat je goed weet wat jij wil. Misschien vind je dit een open deur, maar we slaan deze stap echter veel te vaak over. We vergeten stil te staan bij onze eigen wensen. Iemand ergens op een goede manier over aanspreken, is voor mij het toppunt van gezonde assertiviteit. En hoe je dat gaat aanpakken, daar denk je best even op voorhand over na."

Lees ook:

Bron: Jobat.be