Waar vandaan: Geld en Werk > Werk & Carrière > 2 redenen waarom vrouwen minder verdienen

2 redenen waarom vrouwen minder verdienen

2 redenen waarom vrouwen minder verdienen

De loonkloof is nog steeds de wereld niet uit. Vrouwen met eenzelfde beroep als mannen verdienen vaak toch nog altijd minder. Maar waarom hebben vrouwen een lager loon dan mannen?

Reden 1: Vrouwen onderhandelen niet

Vrouwen kunnen evengoed onderhandelen als mannen, zolang ze het maar niet voor zichzelf moeten doen. Een onderzoek van Michael Morris van de Columbia Business School toont aan dat dat wanneer een man over zijn loon negotieert, het gewoon over zijn loon gaat. Wanneer een vrouw dit doet, denkt ze ook aan de sociale kosten. 'Zal de persoon aan de andere kant mij nog aardig vinden als ik blijf volhouden?'

Op financieel vlak bereikt een vrouw dus vaak minder, maar voor haar gevoel niet. Ze heeft immers méér loon gekregen en ook op sociaal vlak gescoord. Ook geven vrouwen graag wat af van hun loon als dat betekent dat ze bijvoorbeeld flexibelere werktijden krijgen.

Reden 2: Vrouwen worden geen manager

In Nederland is ongeveer 19% van de vrouwelijke werknemers manager. In Litouwen is dit ongeveer 44%. Wereldwijd verdienen vrouwelijke managers ongeveer 14% (zo'n 10.000 euro) minder dan mannelijke managers.

Adviesbureau Mercer verklaart het verschil aan het feit dat vrouwen vooral in HR of marketing werken en dat deze functies sowieso minder verdienen dan bijvoorbeeld (mannelijke) financiële managersfuncties.

Lees ook:

Bron: Jobat.be