Waar vandaan: Huisdieren > Fretten > De aanschaf

De aanschaf

En dan is het besluit gevallen, we nemen een fret als huisdier. Hoe gaan we dat aanpakken? Allereerst gaan we voor huisvesting zorgen. We kopen, maken of nemen een grote kooi met voldoende ruimte. Hierin leggen we minimaal een aantal doeken, leuker en fijner voor de fretten zijn hangmatjes en slaapzakken. We zorgen dat in een hoek een frettenbak staat gevuld met (niet stuivende) kattenbakkorrels. Natuurlijk ontbreekt een bakje voor het voer en een drinkfles niet. De kooi staat op een lekker tochtvrij en koel plaatsje (niet in de zon dus!) We hebben speciaal frettenvoer in huis of als we dat niet kunnen krijgen kattenbrokjes. Een of meerdere speeltjes ontbreken ook niet. Verder hebben we eens goed naar onze woonkamer gekeken, zijn er geen gevaarlijke plekken. Kunnen de fret niet bij de planten komen of zijn die beveiligd tegen uitgraven. En als de fret in de keuken kan komen, is het dan mogelijk om achter de koelkast of in het fornuis te komen?

Dan is het grote moment daar, we gaan opzoek naar een fret. De meest voor de hand liggende plaats om te gaan kijken is de dierenwinkel. Aan het einde van het voorjaar, begin zomer, verschijnen er vele pups in de dierenwinkels. Een aantal winkels weet heel goed hoe ze fretten moeten houden, de diertjes worden op een juiste manier onder gebracht en krijgen aandacht. Helaas zijn er ook veel winkels die dit niet weten. Fretten worden slecht gehuisvest, krijgen geen aandacht en zitten veel te lang in een veel te klein hokje. Het is ook zeker niet aan te raden om in een dierenwinkel een fret te kopen, de fretten zijn vaak te vroeg bij hun moeder vandaan gehaald. Het ontbreekt hun aan een juiste opvoeding, die alleen maar versterkt wordt door de verkeerde opvang en huisvesting in de dierenwinkel. Het gevolg is een bijtende en niet zindelijke fret die niet gewend is aan mensenhanden. Dat is nu niet het meest ideale dier voor een beginner.

Een betere bron is de fokker, en dan niet de grote fokker die vele tientallen fretten fokt uitsluitend voor de verkoop, nee de particulier, de echte frettenliefhebber, dat is de beste bron. Hier worden de pups bij hun moeder gelaten, krijgen een gedegen opvoeding en krijgen aandacht van de fokker. En u weet ook wanneer de pup geboren is en wie de ouders waren. Nu zullen niet alle particuliere fokkers aan bovenstaand ideaal beeld voldoen, maar de kans op een leuke fret is groter dan bij aanschaf uit de dierenwinkel.
Ook worden fretten door verschillende verenigingen opgevangen en herplaatst. Dit zijn meestal geen pups maar wat oudere dieren. Bij de opvang van "Frettig gestoord" krijgen moeilijke fretten eerst een heropvoeding, er wordt gekeken naar de gezondheid en de benodigde inentingen worden gegeven. Het resultaat is (vaak) een betrouwbare, goed opgevoede fret, al betreft het meestal een al wat oudere fret. De verenigingen en stichting de fret hebben ook betrouwbare adressen om een fret aan te schaffen. het is dus zeker de moeite waard om eerst eens contact met de verenigingen op te nemen.
En een fret van een jaar of twee oud, goed opgevoed is zeker de beste fret om mee te beginnen.

Bij de aanschaf van een fret kunnen we letten op de vacht, deze moet er glanzend uitzien, bij een pup voelt de vacht ook lekker zacht aan. De fret is niet te mager en reageert niet angstig, eerder nieuwsgierig. De fret kijkt helder uit zijn ogen en heeft een schone neus. Het dier zit niet op stro, zaagsel of hooi. Indien er uitwerpselen zijn, horen dit keurige langgerekte bruine drolletjes te zijn, de urine is helder geel van kleur. Vooral bij pups en fretten die zacht kattenvoer eten wil de ontlasting wel eens dun zijn, maar ook hier hoort de kleur bruin te zijn en niet groenig of slijmerig. Een pup van 8 weken oud heeft twee rijen tandjes, de melktanden met daarachter het volwassengebit. Is dit bij een pup nog niet het geval dan is de kans groot dat het dier nog geen acht weken oud is. Ouder kan natuurlijk ook, maar dan is de fret zelf al een stuk groter. Als we de fretten wat langer kunnen bekijken, een fret hoort speels te zijn, nieuwsgierig en loopt netjes, geen gewaggel of gesleep met ledematen. Een beetje fret maakt rare sprongen en geluiden, dit is echter heel normaal.

We hebben nu een fret in huis, maar beter is het om twee fretten te nemen, de fret is een echt gezelschapsdier en heeft behoefte aan een kameraad. En ook voor de verzorger is het prettiger. De fret heeft niet zoveel aandacht meer nodig, ze houden elkaar nu bezig, en het is ongelooflijk leuk om twee fretten samen te zien spelen. Wees maar niet bang dat de fretten geen aandacht meer voor de verzorger zullen hebben, integendeel die geniet de dubbele aandacht!

Bron: met dank aan De fret als huisdier