Waar vandaan: Huisdieren > Fretten > Ziekte en gezondheid > Bijnier tumoren (adrenal disease)

Bijnier tumoren (adrenal disease)

Allereerst een waarschuwing vooraf, veel fretten verliezen in de zomermaanden het haar op hun staart, dit is echter een veel voorkomend verschijnsel en zolang de haaruitval tot de staart beperkt blijft is er niets aan de hand.

Bijnier tumoren komen nogal eens voor bij fretten, schattingen van 30% tot 40% bij wat oudere fretten in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. De bijnieren zijn twee kleine organen die dicht bij de nieren zitten. Ze maken hormonen aan die belangrijk zijn voor de stofwisseling en produceren adrenaline.

Bij ouder wordende fretten ontstaan goed- of kwaadaardige tumoren aan de bijnieren. De bijnieren gaan nu een te grote hoeveelheid hormonen produceren en onze fret wordt ziek. De symptomen zijn:

  • Kaalheid, vanaf de staartbasis (lees boven) verliest de fret al het haar.
  • Dunne vacht, verlies van plukken haar.
  • Gezwollen vulva bij een gecastreerd vrouwtje.
  • Seksueel gedrag bij gecastreerde mannetjes.
  • Lethargie (fret zit zomaar wat voor zich uit te staren)
  • Geen eetlust en gewichtsverlies
  • Veel drinken en plassen
  • Veel jeuk en krabben
  • Moeilijk plassen bij mannetjes fretten (andere oorzaak is blaasgruis)

Naast deze zijn er nog een paar, maar die zijn wat moeilijker te zien (bv verhoogde bloeddruk). Een fret hoeft zeker niet al deze verschijnselen te hebben, haaruitval komt echter in bijna 90% van de gevallen voor.

De diagnose is in veel gevallen te stellen door alleen naar de fret te kijken, heeft het diertje een of meerdere symptomen en is het geheel kaal, dan ligt het voor de hand dat het bijnier tumoren zijn. Er is geen goede manier om een diagnose te stellen, een kijkje in de buik van de fret (met echoscoop) kan soms de tumoren zichtbaar maken. De uiteindelijke diagnose wordt meestal gesteld na een kijkoperatie in de buik, er wordt dan ook gelijk wat aan het probleem gedaan.

De behandeling bestaat uit het operatief verwijderen van de aangetaste bijnier. Ook als dat niet geheel mogelijk is kan het fretje nog een tijdje een aardig leventje hebben (maar wel kaal) De ziekte verloopt namelijk erg langzaam. Na een geslaagde operatie verdwijnen de ziekteverschijnselen snel. In Amerika lijkt, in plaats van een operatie, een behandeling met Lysodren een goed resultaat te hebben. Een tweetal andere medicijnen worden nog getest.

De oorzaak van bijnier tumoren is nog onbekend, sommige denken dat vroegtijdige castratie de oorzaak is. Andere dat het blootstellen aan kunstlicht (dus verlenging van het daglicht), waarop het voortplantings mechanisme werkt, de oorzaak is. Een derde theorie dat veel stress de oorzaak zou zijn. De ziekte blijkt ook vaak in combinatie met insulinomen voor te komen.


Bron: met dank aan De fret als huisdier