Waar vandaan: Huisdieren > Fretten > Ziekte en gezondheid > Hoesten en niezen

Hoesten en niezen

Onze fretten niezen of hoesten nogal eens, vooral Grietje kan flink luidruchtig te keer gaan. De reden hiervan is hun goede ruik vermogen. Een fret ziet niet zo geweldig goed, vooral grijstinten en dan ook alleen dichtbij, iets wat verder van hem af is zal hij minder goed opmerken. Dit heeft te maken met de staafjes en kegeltjes in het oog van de fret. Het oog lijkt erg op dat van een mens, het verschil zit hem in de aantallen staafjes(zwart-wit) en kegels(kleur). De staafjes zijn heel gevoelig, ook in het donker. De fret heeft er hier veel meer van, en kan dus goed in het donker zien. Dit is natuurlijk erg handig als je een konijn achterna zit in een donkere gang. Het slechte zicht wordt weer goedgemaakt door een goede neus. De fret loopt telkens de lucht op te snuiven, en dan wil er nog wel eens wat stof mee naar binnen komen. Dat moet er weer uit en daardoor niest een fret. Dit kan geen kwaad, een paar keer per dag een nies- of hoestbui is niet erg. Gebeurt het echter vaker, dan moeten we eens gaan kijken of er in de omgeving van de fret materialen zijn die dit kunnen veroorzaken. Stro en hooi of zaagsel maar ook het kattengrit kan een bron van stof zijn. Het kan echter ook het schoonmaakmiddel zijn waarmee de kooi schoongemaakt wordt die irriterende stoffen bevatten, u ruikt ze niet de fret met zijn goede neus wel. Of een rokende baas (roken is slecht voor de baas, maar ook heel slecht voor de fret).

De griep
Ziet de fret er bij al dit hoesten en niezen, gezond uit en maakt hij geen zieke indruk dan is er waarschijnlijk niet zoveel aan de hand. Anders zou de fret verkouden kunnen zijn, of de griep hebben.

Verschillende vormen van menselijke griepvirussen kunnen ook de fretten infecteren. Besmetting is mogelijk doordat het virus zich via fijne waterdruppeltjes van de ene fret op de andere overgaat, of van de mensen op de fret. En ja fretten kunnen ook de mens besmetten!

Jonge fretten zijn gevoeliger voor griep dan de wat oudere en hebben vaker zwaarder symptomen. Na een korte incubatietijd zakt de lichaamstemperatuur om na ongeveer 48 uur weer te stijgen. Niesaanvallen, vuile ogen en een met slijm verstopte neus zijn de meest voorkomende verschijnselen en kunnen binnen 48 uur na besmetting voorkomen. Geen trek in eten en lusteloosheid is ook een veel voorkomend symptoom. Bij jonge fretten kan een ernstigere vorm van griep ontstaan dan bij volwassenen. ze hebben meer kans om bronchitis en longontsteking te ontwikkelen. Griep kan ook een beperkte ingewandenontsteking veroorzaken.

Griep heeft een duur van 7 tot 14 dagen. De zieke fretten kunnen meestal thuis behandeld worden. Geef het diertje zijn lievelingseten om het aan te moedige te eten en te drinken. Soms wordt er een hoestonderdrukker voorgeschreven en antibiotica voor een eventuele longontsteking. Het hoge sterftecijfer bij jonge fretten wordt vaak veroorzaakt door bijverschijnselen als longontsteking en bronchitis. Een volwassen fret zal de griep vaak ongeschonden doorstaan.

Bron: met dank aan De fret als huisdier