Waar vandaan: Huisdieren > Fretten > Ziekte en gezondheid > Vlooien

Vlooien

Vlooien, van die andere bijters, maar deze zijn niet als huisdier te houden, al denken de vlooien er soms anders over. Fretten krijgen vlooien, zeker als je ze eens mee naar buiten neemt. Vlooien leven op dieren en soms op mensen als ze niets beters kunnen krijgen. Ze vallen buiten van het ene dier en kruipen vervolgens op het andere dier, of pas uitgekomen vlooien gaan op zoek naar een geschikte plaats om verder te leven en dat is onze fret die we lekker buiten "uitlaten", of de vlo komt met het baasje mee. Blijkt ook nog een zwanger vrouwtjes vlo te zijn en al de fretten in huis zitten zich te krabben en het baasje ook.

Een kat krijgt een halsband met een giftige stof. Maar die bestaan niet voor de fret. Een hond stop je in bad met een anti-vlooien shampoo. Maar wat te doen bij onze fret? Er zijn verschillende mogelijkheden. Sommige werken, andere minder. Wel blijft dat niets afdoende werkt, je zult elke kuur telkens opnieuw moeten herhalen.

Een goed onderscheid moet gemaakt worden tussen middelen voor de kat en die voor de fret, omdat zowel de gebruikte stof als een te hoge concentratie voor de fret dodelijk kan zijn. Wanneer door bijten of krabben de huid al geïrriteerd of ontstoken is, kunnen, vooral bij gelijktijdig gebruik van verschillende middelen, vergiftigingen bij de behandelde fret optreden. Door vaak stofzuigen, schoonhouden van de kooi kan een plaag voorkomen worden. Middelen voor een hond zijn af te raden, de gebruikte stoffen en concentraties zijn anders dan bij die van een kat.

Je kunt de fret Program geven, neem dan de capsules voor katten en geef per fret ongeveer een halve capsule. Program is verkrijgbaar bij de dierenarts en sinds kort ook in dierenspeciaal zaken. Mijn ervaringen met dit spul zijn slecht. Het zal best wel dat de vlooien zich niet meer kunnen voortplanten (want dat is wat Program doet), maar het helpt niet tegen de reeds aanwezige vlooien. Een shampoo, voor katten voldoet beter, gebruik niet te veel en zorg dat fret de shampoo niet in zijn ogen krijg. Natuurlijk moet de fret wel in bad willen, die van ons dus absoluut niet. Er zijn ook spuitbussen maar gezien de nevel die ze veroorzaken en de kans dat de fret die nevel inademt, lijkt mij dat geen goed idee. Wijzelf gebruiken nu Bio-op van Bogena, dit zit in een verstuiver. Het spul is geschikt voor zogende poezen en pups, met andere woorden, als een puppy iets van dat spul naar binnenkrijgt is dat niet gevaarlijk. Het product bevat geen giftstoffen en is volledig biologisch afbreekbaar. Nu is de fret wel geen kat maar toch lijkt het spul me redelijk ongevaarlijk. Spuit de fretten er lekker mee in, vanaf de staart naar de kop toe en houd de fret bij de kop vast. Ik doe dit bijvoorkeur buiten, tegen de wind in. Lekker inmasseren en de vlooien vallen vanzelf uit. Herhalen als het nodig is, maar natuurlijk zo min mogelijk, het blijft toch een soort van vergift.


Bron: met dank aan De fret als huisdier