Waar vandaan: Huisdieren > Gerbils > Koppelen

Koppelen

Een Mongoolse gerbil kan niet alleen leven, maar u moet altijd minstens twee Mongoolse gerbils samen houden. Het aan elkaar laten wennen van gerbils is meestal vrij probleemloos, tenzij u twee volwassen gerbils van hetzelfde geslacht bij elkaar probeert te brengen. Er zullen dan bijna altijd gevechten ontstaan met kans op een dodelijke afloop als er niet ingegrepen word. In het wild zal de zwakste vluchten, maar in een kooi kan dat natuurlijk niet. Zet bij het vormen van een paartje altijd het vrouwtje bij het mannetje, omdat mannetjes vaker vreemde vrouwtjes in hun territorium toelaten, terwijl vrouwtjes het bijna nooit toelaten. Jonge gerbils, dit zijn gerbils die nog niet geslachtsrijp zijn, kunnen zonder problemen bij elkaar gezet worden. Er zijn verschillende methoden om gerbils aan elkaar te laten wennen.

De split-cage methode.

  1. Zorg voor een verblijf die u in twee helften kunt delen. Deel dan het verblijf in twee helften door diagonaal een afscheiding (bijv. gaas) te plaatsen waardoor de gerbils elkaar nog wel kunnen ruiken en zien, maar elkaar niet kunnen bijten en krabben.
  2. Plaats aan elke kant van de afscheiding een gerbil.
  3. Wissel de gerbils om het paar uur om van plaats.
  4. Doe dit minstens 3 dagen lang, hoe langer hoe beter.
  5. Haal de afscheiding weg.
  6. Hou de gerbils op z'n minst 3 uur heel goed in de gaten en als ze beginnen te vechten moet je weer beginnen bij stap 2.

U kunt de gerbils na deze methode ook samen in een andere zuivere kooi zetten, als ze steeds blijven vechten na het verwijderen van de afscheiding. Ze komen dan in een nieuw territorium die van geen van beide gerbils is. Het enigste bekende is dan de andere gerbil. Zorg wel voor genoeg schuilmogelijkheden in de kooi. Houd hier ook weer de gerbil op z'n minst 3 uur heel goed in de gaten.

Met een klein bakje.

Voor deze manier van wennen heb je een tentoonstellingsbakje of vervoersbakje van ongeveer 10 x 15 cm bodemoppervlak en goed afsluitende deksel. Deze bakjes zijn te koop in elke grote dierenwinkel. U moet in dit bakje de meeste dominante gerbils doen, dus degene die steeds aanvalt. Leg dit bakje op zijn kant in de kooi met de andere gerbil. Zo kunnen de gerbils door de gazen deksel (of een andere soort deksel) wel mopperen tegen elkaar, maar elkaar niet verwonden. Ook leren ze elkanders geur kennen. Meestal brengt het samenbrengen na 24 uur geen problemen meer.

Volproppen met hooi.

Een andere manier is het volproppen van de kooi met hooi. Op deze manier kunnen de gerbils voor elkaar wegkruipen, zonder dat er een heel grote kooi voor nodig is. Ook kunt u nog voor extra schuilmogelijkheden zorgen, door middel van stenen, stukken hout, slaaphuisjes, doosjes, etc. U kunt deze methode ook gebruiken wanneer uw gerbil steeds blijven vechten nadat u de afscheiding van de split-cage methode hebt verwijderd.

Bron: met dank aan De Mongoolse Gerbil Website