Waar vandaan: Huisdieren > Hamster > Dwerghamster > Algemene informatie

Algemene informatie

De dwerghamster op zich bestaat eigenlijk niet. “De dwerghamster” is eigenlijk een verzamel naam voor een aantal soorten hamsters. Vier van deze soorten worden in ons land als huisdier gehouden, en die soorten wil ik in dit deel van knaagdiertjes.nl behandelen.

Dit zijn de Russische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster en de Chinese dwerghamster.

De dwerghamsters in het dierenrijk
Zoals de Syrische hamster zijn alle dwerghamsters knaagdieren. Ze behoren dus tot de orde der knaagdieren, Rodentia. De orde der knaagdieren is weer onderverdeeld in een aantal families. De echte hamsters (waaronder de Syrische hamster en de dwerghamsters) behoren tot de familie Cricetitdae.

De dwerghamsters zijn verdeeld over twee geslachten. Phodopus, de kortstaart hamsters en Cricetulus, de langstaart hamsters.

Mini hamsters ?

Zijn dwerghamster gewoon mini-varianten van de Syrische hamster?

Nee... ze zijn wel nauw verwant aan de Syrische hamster, maar zijn in een hoop opzichten anders dan dat dier. De verschillende soorten dwerghamsters verschillen ook weer heel erg van elkaar in sommige opzichten. Wat die verschillen zijn, hoop ik je duidelijk te kunnen maken in de diverse delen van deze site.

De Russische dwerghamster
Deze dwerghamster soort komt niet uit het daadwerkelijke Rusland, zoals je misschien zou denken door de benaming. Het dier komt namelijk van oorsprong uit Siberie en Noord-Kazachstan.

In 1968 zijn de eerste examplaren gevangen in West-Siberie en voor onderzoek naar het Max Planck instituut in Duitsland. In het midden van de jaren seventig kwamen de eerste Russische dwerghamsters in Nederland.

De wetenschappelijke naam van de Russische dwerghamster is Phodopus sungorus sungorus. Het dier is een kortstaart dwerghamster.

De Rus is een klein bolrond diertje. De rug is grijsbruin met een brede donkere aalstreep. De buik is wit of lichtgrijs, met een iets donkerdere (blauwe) ondervacht. De grens tussen de donkere rug en de lichte buik is een zwartbruine lijn die in drie bogen loopt. De oogjes van de Russische dwerghamster zijn zwart. Het dier heeft tevens behaarde voetzooltjes die zijn pootjes beschermen tegen de koude grond in zijn leefgebied.

Naast het hierboven beschreven uiterlijk zijn er tegenwoordig ook Russische dwerghamsters in andere kleurslagen, namelijk Pearl (parel) en Sapphire (blauw-wildkleur). Als je het diertje in een andere kleur ziet is het geen Russische dwerghamster. Het zou dan een Campbelli kunnen zijn, of een kruising tussen een Campbelli en een Rus.

Deze dwerghamster heeft als appart kenmerk dat ie een wintervacht krijgt. Dit niet onder invloed van de kou, maar onder invloed van de dagduur. Als het korter licht wordt, dan zal het diertje helemaal wit worden. Dat is echt een heel mooi gezicht (ik heb het wel vaker gezien) Je begrijpt natuurlijk, dat als de diertjes in de woonkamer worden gehouden waar dus 's avonds kunstmatig licht is, ze niet de wintervacht zullen krijgen... ze merken dan meestal het verschil niet met de zomertijd.

De Campbelli dwerghamster
De Campbelli is zeer nauw verwant aan de Russische dwerghamster. Ze kunnen zelfs met elkaar worden gekruist, hoewel dit niet aan te raden is. Niet alleen is dit slecht voor het in stand houden van de twee op zich staande soorten, maar kunnen de jongen die hier uit voort komen allerlei problemen gaan vertonen.

De Campbelli dwerghamster komt uit gebieden ten oosten van het leefgebied van de Rus. Vooral in het noorden van Mongolie en China.

Het dier heeft een dikkere vacht dan de Rus, waardoor hij groter lijkt. Dit is niet zo, de dieren zijn namelijk even groot. De vacht van het diertje is geel-bruinachtig met een dunne aalstreep. In de winter kan de vacht van het diertje wat grijzer worden, maar het zal niet wit worden zoals bij de Rus. De Campbelli heeft ook behaarde voetzooltjes.

De eerste Campbelli's kwamen in 1983 naar ons land. Deze dieren waren afkomstig uit een wetenschappelijk instituut. Later werden de Campbelli's ook uit Engeland geimporteerd, waar ze al sinds 1964 waren te vinden.

De wetenschappelijke naam van de Campbelli dwerghamster is Phodopus sungorus campbelli. De eerste twee delen van de naam “Phodopus sungorus” geven de soort aan. Hieruit kun je dus afleiden dat de Rus en de Campbelli tot de zelfde soort behoren. Het derde deel geeft de ondersoort aan. Voor de Campbelli is dat dus “campbelli” en voor de Rus is dit “sungorus”.

In tegenstelling tot de Rus kun je de Campbelli in allerlei kleuren vinden.

De Roborovski dwerghamster
De Roborovski dwerghamster is wederom een kortstaart dwerghamster, net als de Rus en de Campbelli. Hij heeft echter een heel ander uiterlijk dan die twee... het diertje is geelbruin en heeft een opvallende snor. Ze hebben geen aalstreep en ze hebben witte vlekjes boven hun gitzwarte oogjes die het doen lijken alsof het dier wenkbrauwen heeft.

Deze soort dwerghamster leeft van oorsprong in West- en Zuid-Mongolie. Dit is een dor, droog gebied met veel halfwoestijn terrein. In een echte woestijn zal je geen dwerghamsters vinden.

In 1982 werden de eerste Roborovski's door een liefhebber uit Duitsland meegenomen. Het diertje is misschien dan wel langer in ons land dan de Campbelli en de Rus, maar is vele malen minder bekend. Het diertje zal je dan ook lang zo vaak niet in de dierenwinkel vinden als zijn bekendere neefjes en nichtjes. De Roborovski plant zich namelijk niet zo vlot voort als de Rus en Campbelli en de nestjes zijn kleiner. De Roborovski is hierdoor dan ook niet een officieel erkende soort...

De Chinese dwerghamster
En ja, hier komt ie dan... de enige langstaart dwerghamster in het lijstje. De Chinese dwerghamster, waarvan de wetenschappelijke naam Cricitulus griseus is. De Chinese dwerghamster komt uit Noord-China, waar het diertje op de steppen leeft. Je kan het diertje ook in de bossen vinden en ik de door de mens bewoonde gebieden.

Chinese dwerghamsters worden al meer dan 30 jaar in Nederland gehouden. Vroeger waren ze zelfs de meest voorkomende dwerghamster soort op knaagdier keuringen.

Het uiterlijk van de Chinees is heel anders dan dat van de Rus, Campbelli en Roborovski. De Chinees is een lang uitgerekt dier met een goed zichtbare staart. De pels is gladder dan die van de andere dwerghamsters en is grijsbruin van kleur met fijne zwarte puntjes. Het diertje heeft ook een aalstreep over zijn rugje.

Bron: met speciale dank aan Knaagdiertjes