Waar vandaan: Huisdieren > Honden > Vlooien

Vlooien

Vlooien zijn beweeglijke bruinzwarte insecten, die op hun gastheer springen om bloed te zuigen. Er zijn katte- en hondevlooien. Meestal zijn de vlooien op de hond kattevlooien, deze zijn bruin en groot. De hondevlooien zijn zwart en klein.

Een vlooienwijfje legt honderden eitjes, waarvan het merendeel op de grond terechtkomt. Uit een eitje komt een larve, dat in een stil donker plekje kruipt (naad of kier) en zich verpopt. Ook kan de larve zich in de zomer buiten verpoppen. De larve heeft weerhaakjes waarmee het zich vast kan zetten in een naad of kier. (stofzuigen is daarom niet afdoende!!!)

In de pop ontwikkelt zich een vlo. Het popstadium kan enkele weken, maar ook wel een jaar duren. Onder invloed van trillingen en warmte komt de vlo uit de pop te voorschijn. Bij warm en vochtig weer kunnen vlooien zich explosief vermenigvuldigen, zodat een enorme plaag kan ontstaan. We zien dat vaak aan het einde van de zomer. Vlooien zijn lichtschuw en houden zich vooral schuil in dicht behaarde delen (rug) van het lichaam. Door met een vlooienkam door de vacht te gaan kunt u soms de vlooien zelf of hun uitwerpselen vinden. Deze uitwerpselen zien er uit als roodbruine-zwarte “zandkorreltjes”, die op vochtig papier rood kleuren (bloed). Vlooien produceren tijdens het bloedzuigen speeksel. Dit speeksel kan jeuk veroorzaken. Sommige dieren ontwikkelen een vergevoeligheid voor dit speeksel. Een ernstig huidprobleem, vooral op de rug en flanken, kan het gevolg zijn. Als er veel vlooien bij een pup of kitten bloed zuigen kan dit bloedarmoede veroorzaken. Tevens kan de vlo lintworm overbrengen. Als de hond of kat hiermee is geïnfecteerd, vindt u “rijstkorrels”bij de ontlasting of in de vacht rond de anus of op de ligplaats van het dier.

Bij het zien van de eerste vlo zult u straffe maatregelen moeten nemen. 90% van de vlooien bevindt zich niet op het dier maar in huis. Een vlooienkam is daarom beslist onvoldoende om de vlooien te bestrijden. Behandel alle in huis aanwezige honden en katten gelijktijdig. Vergeet niet ook de vloeren en ligplaatsen te behandelen tegen vlooien en hun larven. Niet alle in de handel verkrijgbare producten voor het interieur doden zowel de vlooien als hun larven.

BESTRIJDING VAN VLOOIEN:

1: Middelen die op de huid werken en uitwendig worden toegepast (hierdoor willen de vlooien niet meer op het dier gaan zitten en gaan dood als ze met het middel in aanraking komen):

  • Shampoo, deze werkt kort, maar is ideaal als u de hond of kat toch regelmatig wast, (vooral jonge honden en katten)
  • Vlooienband, deze werkt niet afdoende bij grotere dieren en het bandje veroorzaakt soms verlies van de vacht in de nek.
  • Spray, afhankelijk van de spray werken deze 3 tot 10 weken per spraybeurt.
  • Vlooienpoeder, heeft vaak maar een korte werkingsduur en de vacht wordt er nogal dof en stug van, (vooral jonge honden en katten).
  • Druppels in de nek en eventueel op de staartbasis afhankelijk van het gewicht van de hond of kat.

2: Middelen die in de huid werking hebben (de middelen komen terecht in de huidvaatjes van het dier. De vlo zuigt bloed uit deze huidvaatjes op en krijgt zo het gif binnen en gaat daar aan dood):

  • Druppels voor in de nek, deze werken ongeveer 4 weken. Soms geven deze druppels een irritatieplek in de nek.
  • Tabletten of druppels die rechtstreeks in de bek of over het voer gegeven moeten worden. Deze tabletten en druppels moeten 1 tot 4 keer per 2 weken gegeven worden. De werkzaamheid kan zeer wisselend zijn gezien de schommeling in de bloedspiegels van de werkzame stof.

3: Middelen voor de omgeving: vloeren, plinten, mand, schuur, auto etc.

  • Het liefst middelen gebruiken die zowel de volwassen vlooien als de larfjes doden en bestrijden.