Wellness van A tot Z

Waar vandaan: Lifestyle > Behandelingen: Wellness van A tot Z

Wellness van A tot Z

Niet weten wat je te wachten staat, kan een leuke verrassing zijn. Als je je echter verheugt op een ontspannende hoofdmassage en plots begint men aan je voeten, dan was je niet goed ingelicht. Wil je misverstanden vermijden en genieten zonder zorgen, weet dan waaraan je begint. Ons wellness ABC helpt je alvast op weg.

Thalgo
A

Aufguss
Het gieten van water met etherische olie op een hete saunakachel. Nadien wappert de zwaaier met doeken door de ruimte om zo de hete damp en de geur te verspreiden. De bedoeling is dat je nog meer gaat zweten en door de geuren dieper ontspant.

Ayurveda
Ayurveda betekent letterlijk ‘kennis van het leven’ en is een ruim 5000 jaar oude natuurgeneeswijze uit India die op energie gericht is. Lichaam en geest worden als een geheel beschouwd. Volgens ayurvedische principes wordt ieder mens geboren met een unieke energieverdeling. Dit is een samenstelling van drie karakteristieken of dosha’s: vata (lucht en ether), pitta (vuur) en kapha (water en aarde). Ziekte wordt gezien als een verstoring of onevenwicht van deze energieën.

B

Balneotherapie
Therapie waarbij algen, zeezout en plantenextracten aan het water worden toegevoegd. In een balneobad word je door krachtige waterstralen gemasseerd. Een balneologische kuur of badenkuur is een combinatie van hydrotherapie, fysiotherapie en elektrotherapie. Dit bevordert de lymfecirculatie, voert afvalstoffen af en stimuleert de bloedsomloop.

C

Caldarium
Ruimte van ongeveer 40 °C die afstamt uit de Romeinse tijd. Verwarmde banken, gedempt licht en een aangename geur (meestal eucalyptus of lavendel) zorgen ervoor dat dit de ideale start is voor mensen die nog niet veel ervaring hebben met de sauna.

D

JMJDetoxen
Ook ontslakken of ontgiften genoemd, het verwijderen van schadelijk stoffen uit het lichaam. Denk hierbij aan afval- en gifstoffen zoals conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol en koffie. Vaak gebruikt men hiervoor een sapkuur of een zeealgenontslakkingskuur.

E

Essentiële of etherische oliën
Vluchtige oliën gewonnen uit planten. Ze hebben een positieve invloed op het lichaam en de gemoedstoestand en worden vaak gebruikt als smaakstof (sinaasappelolie, pepermuntolie, …) of geurstof. De bekendste toepassing is echter aromatherapie.
De etherische oliën worden hierbij oraal toegediend, in een bad gegoten, toegevoegd aan massageolie, verdampt of verstoven. Vaak voorkomende geuren zijn eucalyptus, lavendel, patchouli, rozemarijn en sandelhout.

F

Fango
Thermae GrimbergenSoort vulkanisch poeder dat vermengd wordt met thermaal water. De verkregen modder wordt vaak verwarmd en gebruikt in pakkingen of baden. Dit stimuleert de doorbloeding, maakt de spieren soepel en verzacht gewrichtsaandoeningen en reumatische pijn.

Floating
Gewichtloos drijven op zout, warm water; vergelijkbaar met drijven in de Dode Zee. Hiervoor worden speciale cabines gebruikt die alle externe factoren zoals geluid, temperatuursverschillen en licht uitsluiten. Zo bereik je een diepere ontspanning en kan je hernieuwde energie opdoen.

H

Hot stone
PSGGladde basaltstenen, gevormd uit lava, worden opgewarmd tot zo’n 45 tot 55 °C en op de belangrijke drukpunten van het lichaam gelegd. Soms wordt afgewisseld met koude stenen. Hot stone therapie stimuleert de orgaanfuncties en activeert het zelfherstellingsvermogen van het lichaam. Algemeen brengt deze behandeling het lichaam meer in balans en zorgt het voor een diepe relaxatie.

Hydrojet
Soort verwarmd waterbed waarin krachtige waterstralers verwerkt zitten. Doordat je op een rubbermat ligt, hoef je je kleren niet uit te trekken. Je kan zelf de intensiteit regelen van de massage en kiezen om de waterstralen op en neer te laten bewegen of op een bepaalde plaats stil te houden.

I

Inhalatietherapie
Medicijnen, natuurlijke kruiden of mineralen worden toegevoegd aan de stoom die je inademt. Deze behandeling is goed voor de ademhaling en de luchtwegen.

Reflection Spa
J

Jetstream
Waterstralen met hoge druk masseren het lichaam. Op deze manier wordt de bloedsomloop geactiveerd. De behandeling start bij de voeten en stijgt zo tot de schouders. Jetstream is zeer goed voor het versoepelen van gewrichten, het verstevigen van de huid en het behandelen van artrose en cellulitis.

K

Kleurentherapie of chromotherapie
Therapie die ervan uitgaat dat kleuren een psychische en fysieke invloed kunnen uitoefenen op ons. Ze wordt vaak toegepast in een sauna. Rood stimuleert de bloedsomloop en heeft een gunstig effect op de werking van spieren en organen. Geel activeert de lever, galblaas en luchtwegen. Groen beïnvloedt de longen en de luchtwegen en zorgt voor ontspanning en innerlijke mentale rust. Blauw werkt op het maag- en darmstelsel en heeft een harmonisch effect op de stofwisseling.

L

Lichttherapie
Therapeutisch gebruik van licht, vaak toegepast bij winterdepressie, slaapstoornissen en jetlag. Het licht en de warmte van infraroodlampen verlichten pijnlijke en stijve spieren en geven je snel weer energie.

Lymfedrainage
Langzame en spiraalvormige pompbewegingen met de duimen en handen op de lymfebanen. Zo worden versperringen in het lymfesysteem opgeheven en ontstaat een goede doorstroming van de lymfevloeistof. Dit zorgt ervoor dat afval- en gifstoffen via lever en nieren kunnen worden uitgescheiden.

Tylo
M

Massages
Kneden, wrijven of kloppen van de spieren om de bloedsomloop te bevorderen en spanningen te doen afnemen. Massages zijn er in allerlei vormen en maten en steunen op verschillende technieken. In het ruime aanbod kan iedereen zijn zin vinden.

Microdermabrasie
Behandeling waarbij een fijne straal steriele microkristallen onder vacuüm op de huid wordt geprojecteerd. Dode huidcellen worden verwijderd en de productie van elastine en collageen wordt gestimuleerd. Het resultaat is een huid die er zachter, gladder en jonger uitziet. Microdermabrasie wordt vooral gebruikt voor het vervagen van littekens, rimpels, pigmentvlekken, acne,…

O

Ozontherapie
Inspuiting van zuivere zuurstof vermengd met ozon met als doel het celmetabolisme te bevorderen en de oxidatieprocessen te stimuleren. Zuurstofrijke lucht kan ook via een buisje in de neus gebracht worden voor een vitaler en energieker effect.

Thalgo
P

Pakking
Een substantie op basis van algen, zeewier, modder of andere revitaliserende stoffen wordt op het lichaam aangebracht. Daarna word je omwikkeld met een laag plastic folie. De combinatie van warmte (vaak door een deken) en algen verzacht de pijn in spieren en gewrichten. Bovendien zorgt een pakking voor het zuiveren, voeden en ontspannen van lichaam en huid.

Peeling of scrub
Het wrijven en schuren over de huid met badzout. Dit zorgt voor een intensieve en diepe reiniging van de huid waarbij onzuiverheden en dode huidcellen verwijderd worden. Deze behandeling gaat steeds vooraf aan een pakking.

Q

Qi Gong
Eén van de therapievormen uit de traditionele Chinese geneeskunde die “het beheersen van en werken met levensenergie” betekent. Door specifieke bewegingspatronen en ademhalingstechnieken worden lichaam en geest in evenwicht gebracht. Er zijn verschillende methoden en technieken naargelang de geneeskundige of spirituele toepassing.

R

Regendouche of nevelgrot
In tegenstelling tot de normale douche heb je hier een natuurlijk gevoel van door de regen lopen. Het water komt minder hard aan op de huid en dit heeft een ontspannend en tegelijk vitaliserend effect. Het activeert met name de bloedvaten aan het oppervlak van de huid.

Reiki
Japanse natuurlijke geneeswijze waarbij de beoefenaar via handoplegging energie en evenwicht doorgeeft aan je lichaam. Dit zou helpen om fysische problemen te behandelen, emotionele stress te genezen en persoonlijke verandering te stimuleren.

S

TyloSauna
Speciale houten ruimte waarin het tussen de 70 en de 100 °C is. De relatieve luchtvochtigheid wordt geregeld door water, al dan niet met een etherische olie, op de saunakachel te gieten. Door het zweten wordt het lichaam gereinigd en worden ziektekiemen verstoord. Een sauna zorgt voor lichamelijke ontspanning, gezondheid en verbetering van het welzijn.

Shiatsu
Japanse drukpuntmassage die stelt dat de energie in je lichaam langs meridianen loopt en het functioneren van je organen beheerst. Met duimen, handpalmen en vingers wordt druk uitgeoefend op die meridianen om blokkades op te heffen. Shiatsu gaat allergieën, depressies, astma, maagproblemen, migraine en menstruatieklachten tegen.

Spa
De benaming komt uit het Latijn en staat voor “Sana per aquam” of “gezond door water”.

Stoombad
PSGRuimte waarin veel stoom wordt geproduceerd zodat de temperatuur er ongeveer 50 °C bedraagt. De luchtvochtigheid is er zo hoog dat er mistvorming optreedt. Het stoombad vindt zijn oorsprong in de badhuizen uit de Arabische wereld. De ruimte krijgt soms ook de benaming hamam, hoewel je bij een hamambehandeling eerst een scrub krijgt, daarna volledig gewassen, afgespoeld en tenslotte gemasseerd wordt.

T

Thalassotherapie
Thalasso is het Griekse woord voor zee en deze therapie maakt dan ook gebruik van het zeewater, algen, modder, zand, zout en het klimaat voor therapeutische doeleinden. Er zijn heel wat behandelingen mogelijk. De basiskuur bestaat uit baden met verwarmd zeewater, eventueel met algen, een onderwatermassage, een zeealgenpakking van lichaam en gezicht en tot slot een massage met zeealgenolie.

V

Voetreflexologie
Reflexologie of reflexzonetherapie gaat ervan uit dat de handen en voeten heel wat reflexpunten bevatten die overeen komen met organen in je lichaam. Met draaiende bewegingen van de duim wordt een lichte druk uitgeoefend op een bepaald punt om zo het functioneren van het corresponderende orgaan te verbeteren en spanningen te verminderen.

W

Watsu
Ontspanningsmethode in lichaamswarm water waarbij je gedragen, ritmisch bewogen en gemasseerd wordt. De rug wordt ontlast, de wervelkolom en gewrichten worden soepel bewogen en het hele lichaam wordt gerekt en gestrekt in vloeiende bewegingen. Dit zorgt voor een totale, intense ontspanning.

Serendip Spa
Y

Yoga
Eeuwenoud filosofisch systeem uit India met als doel de eenwording van lichaam en geest. Er zijn echter heel wat verschillende vormen van yoga. De bekendste is Hatha Yoga: het streven om door lichamelijke en geestelijke methoden van concentratie tot hogere bewustzijnstoestanden te geraken of bijvoorbeeld een betere ademhalingstechniek aan te leren.

Z

Zweedse massage
Bekendste massagevorm waarbij het lichaam gekneed wordt met langzame, glijdende bewegingen in de richting van het hart. Om het masseren te vergemakkelijk wordt meestal olie gebruikt. Deze massage stimuleert de bloedsomloop, versterkt de spieren en bevordert het evenwicht van het bewegingsapparaat.

 

 

Auteur: Annick Claus
Bron: PSG -