Bubbels zonder trubbels

Waar vandaan: Lifestyle > Wellness @ home: Bubbels zonder trubbels

Bubbels zonder trubbels

Maak van je spa geen zorgenkind

Als eigenaar van een spa wil je deze natuurlijk zo vaak mogelijk benutten. Geen weer is te koud, geen seconde verspild wanneer je ondergedompeld zit in het warme spawater. Natuurlijk vraagt dit enig onderhoud. Wij geven je enkele nuttige tips om zorgeloos te genieten van je spa.

Hoewel de meeste spa’s voorzien zijn van de nodige ontsmetting, laat de waterkwaliteit in veel massagebaden te wensen over. Het probleem is dat je als spagebruiker het liefst baadt in water met een temperatuur tussen de 37 en de 40 °C. Daarnaast blaast het systeem duizenden luchtbellen in het warme water. Beide factoren creëren de ideale omstandigheden voor een aërobe (zuurstofminnende) cultuur.

De bacteriën die we in grote getale in het water blazen, worden als het ware ondergedompeld in een luxe van zuurstof en warmte met als voedingsbron huidschilfers, bodylotions en ander biologisch materiaal. Het mag dus duidelijk zijn dat de waterkwaliteit van een spa op peil houden minder evident is als dat van een zwembad. Toch is zuiver, kristalhelder en hygiënisch water voor elke spa mogelijk en dit zonder al te grote inspanningen.

Voldoende filteren
Cal SpasAllereerst is er de fysische waterbehandeling of de filtering. De meest eenvoudige regel om water proper te houden, is voldoende filteren en regelmatig zuiver maken en/of vernieuwen van de filterpatroon. Zo wordt er zo veel mogelijk vuil verzameld en uit het filtercircuit verwijderd. Vuil wat er niet is, hoeft niet ontsmet te worden.

Vlokkingsmiddelen, die in een zwembad gebruikt worden om zwevende stofdeeltjes uit het water te filteren, zijn niet geschikt voor een spa. Ze zorgen voor verstoppingen van de filterpatroon, waardoor deze onbruikbaar wordt en uiteindelijk in de vuilnisbak belandt.

Voor het grofvuil bestaan er vrij eenvoudige bodemreinigers om het grootste vuil of zand op te zuigen. Een goede bodemzuiger is een belangrijk hulpmiddel bij het onderhoud van het bad. Daarbij komt dat in tegenstelling tot een zwembad met zandfilter waar regelmatig water wordt ververst, het bij een spa sterk wordt aangeraden om regelmatig al het water te verversen, vuistregel van om de twee maanden voor een gemiddeld gebruik is aan te raden.
Toch kan een spa niet helder blijven wanneer je geen beroep doet op de nodige chemische hulpmiddelen.

Controle van de waterkwaliteit
D1-SpasEen goede waterkwaliteit vraagt een regelmatige analyse van het water. De belangrijkste meetwaarden zijn: chloorgehalte, pH-waarde en eventueel hardheid.
Bij een goede waterbehandeling moet je in alle omstandigheden steeds beginnen met de pH-waarde juist te zetten. Een ideale pH ligt tussen 7.2 en 7.6. Meestal is de pH-waarde in een spa te hoog en is dat het begin van alle problemen.

Wat doet een verkeerde pH-waarde met je spa? Een te lage pH geeft allereerst aan dat het water te zuur is. Een lage pH-waarde of zuurtegraad geeft een aantasting van metalen, en een verslechtering van de ontsmettende werking. Een te hoge pH-waarde daarentegen zorgt voor prikkeling van de ogen, afname van de ontsmettende werking. Daarom moet je in de eerste plaats de pH regelen.

Het doseren van pH-regelende producten moeten altijd geleidelijk aan gebeuren. Geef de producten bovendien voldoende de tijd om te reageren alvorens bij te doseren. Het is een goede gewoonte om pas na tien minuten tot een half uur opnieuw te meten en eventueel extra te doseren. Met een optimale pH is praktische elke ontsmetting afdoende.

De hardheid geeft het kalkgehalte aan van het water. Wanneer het water te veel kalk bevat, zal dat zich afzetten in leidingen, pompen, luchtinlaten en dergelijke met verstoppingen tot gevolg. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe gemakkelijker de kalk zich zal afzetten.

Waterontsmetting met chloor
De klassieke ontsmetting met chloor is bij hoge temperatuur of een hoge graad van vervuiling, de meest betrouwbare vorm van ontsmetting. Chloor werkt niet alleen kiemdodend, maar verwijdert via oxidatie ook niet-filtreerbare verontreinigende organismen. Voor een spa wordt gebruik gemaakt van chloortabletten en chloor in poedervorm. Dat laatste wordt vooral toegepast als shockdosering. Zo kan het gehalte aan vrije chloor in de spa snel op een hoog peil gebracht worden.

GerviEen langzame dosering van chloor kan onder de vorm van chloortabletten of chloortabs. Deze plaats je in de skimmer, waar ze langzaam in het water oplossen en zo geleidelijk aan de hoeveelheid vrije chloor in het water op peil brengen. Door zeer regelmatig het chloorgehalte te meten, kan je zelf bepalen hoeveel tabs tegelijk in de skimmer moeten liggen om een voldoende hoge graad van ontsmetting te bekomen. Let hierbij op dat je tabletten gebruikt die geschikt zijn voor een spa. Tabletten voor zwembaden geven veel te snel te veel chloor vrij.
Voor de volledigheid dient hier vermeld te worden dat niet alle chloorproducten toegelaten zijn in België. Meer info hierover krijg je bij erkende handelaars.

Actieve zuurstof of persulfaten
De trend is om hoe langer hoe meer chloorvrij water. Persulfaten, ook wel actieve zuurstof genoemd, beantwoordt volledig aan deze trend. Geen chloorgeur meer, uitermate huidvriendelijk en geen irritaties aan huid en ogen zijn een aantal van de voordelen.

Persulfaten werken op ongeveer dezelfde manier als chloor of broom. In tegenstelling tot chloor en broom produceren ze geen bijproducten die irriteren. De producent Bayrol is een belangrijke leverancier van deze vorm van ontsmetting voor spa’s.

Broom
Een alternatief op de chloorontsmetting is een ontsmetting met broom. Broom werkt efficiënt tegen bacteriën, virussen en schimmels en verwijdert organische vormen van verontreiniging door oxidatie. Deze chemische stof heeft geen storende chloorgeur, irriteert de huid en ogen niet, is kalkvrij en pH neutraal.
Als bijkomend voordeel is broom minder gevoelig voor een niet-ideale pH. Broom moet weinig van zijn efficiëntie prijsgeven. In België is broom echter niet toegelaten.

 

Besluit
Je spa proper houden begint bij een goede pH. Deze is meestal te hoog en dit is de oorzaak van veel problemen met de waterkwaliteit. Is de pH ok, dan zal nagenoeg elk ontsmettingsmiddel afdoend werken. Hoe dan ook is het verstandig om het water van de spa regelmatig volledig te verversen.

 

Meten is weten
De controle van het water kan met teststrips of tabletten. Voor wie het moeilijk heeft om met deze hulpmiddelen de waterkwaliteit te controleren, bestaan er tegenwoordig digitale meters die de gehaltes aan chloor en pH in het water meten. Deze toestellen zijn de laatste jaren voor een zeer betaalbare prijs op de markt gekomen.

 

Tip om tijd te besparen
Schaf je twee filterpatronen aan. Een patroon is in dienst en de ander zit ondergedompeld in een ontsmettingsmiddel. Regelmatig gaat de gebruikte filter uit de spa en de reserve wordt geplaatst. De eerste filter kan nu weer een tijdje in het ontsmettingsmiddel weken. Met deze werkwijze wordt elke filter telkens voldoende lang ondergedompeld in een ontsmettingsmiddel. Het middel krijgt ruim de tijd om tot in het diepst van de poriën van de filter door te dringen zodat het afdoende kan werken.

 

Met een pH die schommelt tussen 7.2 en 7.6 is praktische elke ontsmetting afdoende.

Auteur: Johan Caeyers
Bron: PSG -