Waar vandaan: Juridisch advies > Paardenhouderijen: pacht of huur?

Paardenhouderijen: pacht of huur?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

De paardenhouderij van onze zoon is vlak naast een landbouwbedrijf gelegen. Deze landbouwer stopt zijn bedrijvigheid en stelde onlangs voor aan onze zoon om zijn stallen te huren. Voor hem zou dit een zeer goede zaak zijn, temeer hij met zijn paardenhouderij een beetje met plaatsgebrek beginnen te kampen! Is het mogelijk deze stallen te huren door toepassing te maken van de Pachtwet?

Wij meenden te begrijpen dat deze landbouwer niet zo happig was op een "pachtovereenkomst". Hoe moet een dergelijke huurovereenkomst opgesteld worden? Welke huurprijs kan deze landbouwer vragen?

Huur of pacht?

In de meeste gevallen wordt een paardenhouderij niet aanzien als een professionele landbouwer. Het kweken van paarden wordt alleen aanzien als een landbouwexploitatie indien de paarden nuttig zouden gebruikt worden in de landbouw, of ze gebruikt zouden worden voor de vleesproductie. Beide gevallen komen heden ten dage nog slechts uitzonderlijk voor.

Dit houdt in dat wanneer er geen sprake kan zijn van een effectieve landbouwexploitatie, het kweken of het gewoon stallen van paarden niet onder de toepassing van de pachtwet valt.

Daaruit volgt dat er dan ook geen pachtovereenkomst kan bestaan, dat er geen "maximum pachtprijs" kan gevraagd worden en dat de paardenkweker niet van de bescherming van de pacht­wet kan genieten.

Concreet betekent dit dat indien de paardenhouder geen land­bouwexploitatie heeft, hij onder de regels betreffen­de de huur van onroerende goederen zal vallen (bv. huur van stallen, schuren, pisten, weiden enz...). Men spreekt in dit geval van een "huur van een onroe­rend goed."

Volgens artikel 1714 van ons Burgerlijk Wetboek, kan een dergelijke huur zowel schriftelijk als monde­ling tot stand worden gebracht. Het is dus niet verplicht de huurover­eenkomst schriftelijk af te sluiten opdat ze effectief geldig zou zijn.

Het is echter ten zeerste aan te raden om de huur steeds door een geschrift te laten vastleggen; dit om latere problemen omtrent het bestaan van een huurovereenkomst uit te sluiten.

Bovendien stelt artikel 1715 van ons Burgerlijk Wetboek dat indien er geen geschrift voorhanden is en de huur nog niet ten uitvoer is gebracht en één der partijen de huurovereenkomst ontkent, het bewijs door getuigen niet is toegestaan.

Het zal dus niet gemakkelijk worden om in deze omstandigheden aan te tonen dat er wel een huurovereenkomst werd afgesloten!

De huurprijs

Wat betreft nu de huurprijs is het zo dat partijen hier volle­dig vrij in zijn. Wanneer het gaat om een gewone huur, worden er door de wet geen maximum of minimum prijzen vooropgesteld.

De partijen moeten dus trachten hier onderling een akkoord over te treffen. Anders is het wel gesteld bij de pacht. Daar wordt aan de hand van een wettelijk vastgestelde formule een maximumprijs berekend welke door de eigenaar aan de pachter mag gevraagd worden. Vraagt de eigenaar meer, dan kan de pachter de terugvordering eisen van de te veel betaalde pacht­gelden.

Vermeldingen in de huurovereenkomst

Beide partijen zijn vrij om een overeen­komst te treffen over alles hetgeen van belang kan zijn, voor zover de overeen­gekomen bepalingen niet strijdig zijn met de bestaande wetten en reglementen.

Een paar voorbeelden :

- een regeling omtrent de huurprijs, wanneer de huurprijs juist dient betaald te worden, wat er gebeurt bij niet-betaling van de huurprijs;

- het tijde­lijk gebruik van weiden in de zomerperio­de;

- wie de kosten zal betalen bij het eventueel aanrichten van schade door het paard;

- de duur van de huurover­eenkomst, de mogelijkheid tot opzegging;

- schadevergoedingen te betalen bij contractbreuk enz...

Besluit

Uw zoon kan dus gerust een gewone huurovereenkomst met deze landbouwer afsluiten, zonder onder toepassing van de pachtwet te vallen. Probeer wel, zoals hierboven reeds werd aangehaald, zoveel mogelijk clausules op te nemen in dit contract zodat er later geen problemen kunnen ontstaan omtrent huurprijs, schade, contractbreuk enz....

Vrijdag 13 Maart 2009

 

 

rss