Waar vandaan: Juridisch advies > Nieuwigheden dienstencontracten: stilzwijgende verlenging aan banden gelegd

Nieuwigheden dienstencontracten: stilzwijgende verlenging aan banden gelegd

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Iedereen heeft wel één of meerdere contracten afgesloten met een telefoonmaatschappij, een internetprovider, GSM enz...Velen hebben hierbij ook niet veel besef van wat er nu precies in deze overeenkomsten beschreven staat; tot op het ogenblik dat u wenst af te zien van uw contract en dan blijkt dat dit niet lukt!
Het gaat hier dus om de zogenaamde "dienstencontracten" die vaak stilzwijgend verlengd worden. Om de ongemakken van deze stilzwijgende verlenging aan banden te leggen, heeft de wetgever hieromtrent nieuwe bepalingen tot stand gebracht. Wat houden deze nieuwe regels nu precies in en zijn zij voor iedereen van toepassing?

De nieuwe bepalingen

De mogelijkheid bestaat om zowel contracten met een onbepaalde duur af te sluiten als contracten met een welbepaalde duur. De wetgever beoogt hier dus de laatste categorie, dus deze met een bepaalde duurtijd. Bij het afsluiten van dergelijke contracten bedraagt de duurtijd meestal één jaar. Indien u dan uw contract degelijk gaat nalezen, dan zal u in "de kleine lettertjes" ergens onderaan of achteraan de overeenkomst kunnen lezen dat indien er geen opzeg komt het contract stilzwijgend zal verlengd worden.


Een dergelijke stilzwijgende verlenging is dus niet onwettig: partijen kunnen dit zonder probleem overeenkomen. Zoals reeds werd aangehaald zullen echter velen die een dergelijk contract afsluiten, niet beseffen wat er nu precies werd afgesproken zodat (indien de persoon het contract wenst op te zeggen) hij later dikwijls te laat is met deze opzeg daar het contract ondertussen stilzwijgend werd verlengd! De wetgever heeft deze nadelen nu willen voorkomen door strengere maatregelen op te leggen.

In de eerste plaats moet de consument op de hoogte worden gebracht van het feit dat hij een overeenkomst afsluit met daarin een "beding van stilzwijgende verlenging". Dit beding moet verder in het vet en in een kader opgenomen worden op de voorzijde (de eerste bladzijde) van het contract.

Nadat er een stilzwijgende verlenging van het contract heeft plaats gevonden, zal de consument steeds kunnen opzeggen met een opzegtermijn van slechts één maand. Hij mag deze opzegging dus ten allen tijde doorvoeren (nadat de eerste verlenging heeft plaats gehad uiteraard), maar hij moet zich verder wel houden aan de bepalingen in het contract aangaande bijvoorbeeld de opzegmodaliteiten, de opzegtermijn (beperkt tot één maand) enz...

Welke overeenkomsten worden hier nu precies bedoeld?

Het gaat hier in de eerste plaats om contracten die een welbepaalde duurtijd voorzien. Verder gaat het ook om dienstencontracten. Dit betekent bijvoorbeeld overeenkomsten met een telefoonmaatschappij, GSM, internet, fitness, een contract inzake onderhoud enz.
Vallen echter niet onder de toepassing van deze wet de huurovereenkomsten met betrekking tot de huur van onroerende goederen, een contract aangaande een periodieke levering van bijvoorbeeld tijdschriften, aardgas, electriciteit, enz...

Bovendien moeten deze contracten over een beding van stilzwijgende verlenging beschikken.

Welke personen worden nu precies beschermd?

Het gaat om contracten welke worden afgesloten tussen een verkoper en een consument. Dit betekent dat alleen de gewone consument zal beschermd zijn door deze nieuwe maatregel en dat de professionele verkoper hier dus voortaan voorzichtig zal moeten zijn en rekening zal moeten houden met deze nieuwe wetsregel. Bent u handelaar maar sluit u het contract bijvoorbeeld af voor uw kind, dan zal deze wetsregel wel toepassing vinden.

Kortom: worden deze contracten afgesloten tussen handelaars onderling of tussen consumenten onderling, dan vindt deze nieuwe maatregel geen toepassing!

Vrijdag 12 Juni 2009

 

 

rss