Waar vandaan: Juridisch advies > Kopen via het Internet

Kopen via het Internet

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Internet is niet meer weg te denken uit onze maatschappij! Niet alleen probeert men op deze manier te communiceren met andere mensen, maar steeds vaker worden er kopen afgesloten via het Internet. Velen stellen zich hieromtrent echter nog steeds vragen. Hoe kan ik als koper bewijzen dat ik iets gekocht heb? Wat kan ik doen als de levering niet uitgevoerd wordt? Enz...

Daar waar men enige tijd geleden alleen wat informatie opzocht via het internet, gaat mensen nu ook meer en meer kopen via het Internet. Het is inderdaad een andere manier van kopen en juridisch gezien moet er ook nagegaan worden hoe een dergelijke verkoop nu precies in zijn werk gaat en welke zijn juridische waarde is.

Vooreerst moeten we de lezer attent maken op het feit dat naast het Belgisch recht, hier ook het recht van andere landen een rol kan spelen. Bij de aankoop van een goed of product via het internet kan later blijken dat het goed eigenlijk in het buitenland wordt aangekocht.

In onze uiteenzetting gaan we er echter steeds vanuit dat ons Belgisch recht van toepassing zal zijn.

Volgens ons Belgisch recht komt een overeenkomst tot stand door de loutere wilsovereenstemming van de betrokken partijen. Meestal is deze overeenkomst aan geen enkele vormvereiste onderworpen. Dit houdt in dat een koop via elektronische post correct kan afgesloten worden. Concreet betekent dit alles dat een koop via het Internet afgesloten is op het ogenblik waarop de bestelling bij de verkoper aankomt.

Het Engelse en het Duitse recht daarentegen bepalen dat je bestelling slechts een "aanbod" is tot het afsluiten van een koopcontract. Zo kan de verkoper bij ontvangst van dit aanbod nog weigeren om erop in te gaan. Bij deze rechtsstelsels is de koopovereenkomst dus pas gesloten van zodra de verkoper je meedeelt dat hij je aanbod aanvaardt.

Hoe kan je als koper het ontstaan van de koop bewijzen?

Indien de verkoper een handelaar is dan heeft de consument/koper de mogelijkheid om op alle verschillende manieren het ontstaan van de koopovereenkomst te bewijzen. Zo kan de consument dit bewijs leveren door een elektronische kopij van de bestelbon en van de bevestiging die de verkoper doorstuurde. Toch is het hier opletten geblazen!

Komt de koper (consument) tot een geschil met de handelaarverkoper, dan zal de rechter moeten oordelen over de rechtsgeldigheid van deze documenten. Het is dan ook veiliger beroep te doen op een beveiligd handtekeningsysteem.

Toch bestaat ook de mogelijkheid dat een document dat door een elektronische handtekening werd ondertekend en mits deze elektronische handtekening voldoet aan de wettelijke vereisten, eveneens als een "ondertekend document" wordt herkend.

Partijen kunnen ook onderling afwijken van deze bewijsregels.

Koper en verkoper kunnen vrij een overeenkomst afsluiten, dus kunnen ze ook geldige regels afsluiten met betrekking tot de bewijsvoering.

Tussen handelaars liggen de zaken dan weer anders. Zij kunnen alle mogelijke bewijsmiddelen aanwenden om het bestaan van hun overeenkomst te bewijzen. Zij kunnen zonder probleem een elektronisch document, of andere elektronisch bewaarde gegevens als bewijsmiddel aanhalen. Merken we op dat ook hier de rechter in handelszaken kan weigeren om aan deze bewijsmiddelen effectieve bewijskracht toe te kennen.

Wat indien de verkoper het gekochte goed niet levert?

De verkoper moet het goed leveren binnen een termijn van 30 dagen, te rekenen vanaf de dag na de dag dat de bestelling werd doorgegeven.

Is deze termijn van 30 dagen verlopen, dan is de koopovereenkomst van rechtswege ontbonden. Concreet betekent dit dat de koper niet meer door de overeenkomst gebonden is. Het reeds betaalde voorschot moet door de verkoper worden terugbetaald, eventueel ook een schadevergoeding indien deze niet-uitvoering u schade heeft toegebracht.

Maandag 21 September 2009

 

 

rss