Waar vandaan: Juridisch advies > Perikelen omtrent huur

Perikelen omtrent huur

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Kortlopende huurovereenkomst: wat na verloop van de periode?

De mogelijkheid bestaat dat een "kortlopend" huurcontract wordt afgesloten tussen huurder en verhuurder.

Het kortlopend huurcontract kan maximum drie jaar duren. Wordt er tegen het einde van deze overeenkomst geen opzeg gegeven (noch door de huurder, noch door de verhuurder), of wordt de huurder gewoon in het pand gelaten, dan loopt de huurovereenkomst gewoon verder onder de afgesproken voorwaarden, maar dan wordt er wel geacht dat de huurovereenkomst van in het begin voor 9 jaar werd afgesloten!

Wat de huurovereenkomst van 9 jaar betreft, de huurder kan deze huurovereenkomst (van negen jaar) beëindigen op elk moment, hij moet wel een opzegtermijn van 3 maanden in acht nemen.

Hij moet wel een vergoeding betalen aan de verhuurder indien hij tijdens het eerste jaar zou vertrekken van 3 maanden huur; tijdens het tweede jaar 2 jaar huur en tijdens het derde jaar 1 maand huur.

Huur afgesloten door feitelijk samenwonende partners!

Indien elk van de partners de huurovereenkomst ondertekend heeft dan hebben beiden evenveel rechten en plichten. Dit houdt ook in dat indien de huurprijs niet betaald wordt, de verhuurder zich voor de helft bij elke partner kan wenden.

Opgepast: indien in de huurovereenkomst bepaald wordt dat de huurders "hoofdelijk en solidair" verbonden zijn, dan kunnen zij elk voor de volledige huurprijs door de verhuurder aangesproken worden!

Hebben beide feitelijk samenwonende partners de huurovereenkomst ondertekend, dan hebben zij evenveel rechten. Beiden kunnen dan genieten van de gehuurde woning. Hieruit volgt dat indien de verhuurder een opzeg wenst te doen, hij beide huurders zal moeten opzeggen. Zijn de huurders hoofdelijk verbonden, dan is het mogelijk een opzeg aan één van hen te zenden.

De huurders van hun kant moeten samen de huurovereenkomst opzeggen opdat er een einde zou kunnen aan komen. Maar...elke huurder kan individueel afstand doen van zijn recht. Hij kan dus de huur voor hem opzeggen en dit op grond van zijn individuele vrijheid. Hij kan dus de huur wat hem betreft beëindigen en deze opzegging heeft alle normale gevolgen. Dit houdt in dat op het einde van de opzegtermijn de huurrelatie tussen deze huurder en de verhuurder stopt!

Huur: achterhouden huissleutels mogelijk?

Betreffende het teruggeven van de sleutels op het einde van de huurovereenkomst bestaan er in de praktijk soms heel wat wrevels. Zo wordt vaak de vraag gesteld of de huurder de huissleutel mag achterhouden zolang de huurder zijn akkoord niet heeft gegeven voor het teruggeven van de huurwaarborg?

De huurder heeft niet het recht de huissleutel achter te houden. In de meeste gevallen wordt er trouwens een clausule in de huurovereenkomst opgenomen betreffende het teruggeven van de sleutel op het einde van het huurcontract. Op het einde van de huurovereenkomst zal de verhuurder trouwens de woning al misschien verhuurt hebben aan een andere huurder en moet hij dus in het bezit van de sleutels worden gesteld.

In de praktijk komt het uiteraard vaak voor dat verhuurder en huurder het niet eens zijn in verband met de staat van de woning en meent de verhuurder het slachtoffer te zijn van huurschade. Op dat ogenblik moeten de partijen hieromtrent trachten een akkoord te treffen en slagen zij hier niet in, dan zullen zij zich tot de vrederechter moeten wenden. Maar het achterhouden van de huissleutels is dus geen optie!

Vrijdag 28 Januari 2011

 

 

rss