Waar vandaan: Juridisch advies > Onderhoud van grachten!

Onderhoud van grachten!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn schoonzoon is tuinaanlegger en had onlangs een probleem met één van zijn klanten. Deze klant sprak hem enige tijd geleden aan om de gracht tussen zijn eigendom en deze van zijn buurman te komen reinigen. Toen mijn schoonzoon er nog maar net bezig was, kwam deze buurman boos naar hem toe en vroeg hij onmiddellijk de werken stop te zetten. Deze gracht was in geen jaren nog onderhouden geworden, en de stank die eruit voortkwam was niet min! Deze klant weet echter niet met zekerheid of deze gracht al dan niet gemeenschappelijk is. Kan de klant van mijn schoonzoon deze buurman verplichten om deze gracht te onderhouden? Indien hij blijft weigeren, kan zijn klant dan alleen deze gracht reinigen?

Het belangrijkste punt in deze zaak is natuurlijk te weten of deze gracht gemeenschappelijk is of niet. Indien blijkt dat deze gracht volledig aan de klant van uw schoonzoon toebehoort dan is er geen probleem en kan hij probleemloos instaan voor het onderhoud ervan zonder hiervoor de toestemming te moeten vragen aan zijn buurman.

Vermits uit uw informatie blijkt dat niemand weet of deze gracht gemeenschappelijk is of niet en er hieromtrent ook geen documenten blijken te bestaan, moeten wij hier toch verwijzen naar artikel 666 van het Burgerlijk Wetboek.

Dit artikel zegt dat alle grachten tussen twee erven vermoed worden gemeen te zijn indien er titel noch teken is van het tegendeel.

Een teken dat een gracht niet gemeen is, is aanwezig wanneer de dijk of de opgeworpen aarde zich slechts aan één zijde van de gracht bevindt. De gracht wordt dan geacht uitsluitend toe te behoren aan diegene aan wiens kant zich de opgeworpen aarde bevindt.

Wij menen dat het in dit geval gaat om een gemeen­schappelijke gracht daar er geen documenten voorhanden zijn waaruit het tegendeel zou kunnen bewezen worden. Bovendien wordt een muur, gracht of haag die op de scheidingslijn staat en in mede-eigendom toebehoord tot twee aangrenzende eige­naars, als gemeenschappelijk beschouwt.

In dit geval kan men dus stellen dat elkeen de mogelijkheid heeft om de gracht van zijn kant te onderhouden. Ontstaat er schade door de schuld van één van de mede-eigenaars, dan moet hij opdraaien voor de kosten.

Wat betekent "rouwkoop"?

Indien na verloop van een openbare verkoop blijkt dat de koper zijn verplichtingen niet nakomt, t.t.z. dat hij binnen de afgesproken termijn de prijs en/of de kosten niet betaalt, dan kan er overgegaan worden tot een nieuwe openbare verkoop. Het gaat hier dus om een "wederverkoop" van het eigenlijk reeds verkochte goed en dit binnen de acht dagen nadat de koper in gebreke werd gesteld door de gerechtsdeurwaarder.

Deze wederverkoop gebeurd onder dezelfde voorwaarden dan de eerste verkoop.

Wel zal de eerste koper moeten instaan voor de betaling van het verschil tussen de prijs waarvoor hij het goed kocht en die van de herverkoop. Hij kan ook niet het overschot dat zou kunnen ontstaan indien het goed aan een hogere prijs wordt herverkocht, opeisen.

Dit overschot komt toe aan de verkoper. Verder staat de eerste koper ook in voor alle kosten welke deze wederverkoop met zich meebrengt en de kosten welke met zijn verzuim gepaard gaan. Ook voor alle andere schade welke deze situatie met zich kan meebrengen, zal hij moeten opdraaien!

Vrijdag 17 Juni 2011

 

 

rss