Waar vandaan: Juridisch advies > Gras maaien op zondag?

Gras maaien op zondag?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Tijdens de zomerperiode maait mijn buurman steeds zijn gras op zondag en dit dan nog met een zeer lawaaierige grasmachine! Ik heb hem al een paar keer verzocht om dit niet te vroeg te doen en ook niet 's avonds laat, maar hij gaat hier niet op in. Hij is namelijk van mening dat niemand hem kan verbieden om zijn gras op zondag te maaien! Is dit effectief zo?

Lawaai kan inderdaad storend zijn en in onze wetgeving zijn er dan ook op verscheidene vlakken regels opgenomen in verband met lawaaihinder (men denke hier bijvoorbeeld aan de lawaaihinder op de werkvloer). Vroeger was het ook zo dat onze strafwet voorzag in sancties voor diegene die zich schuldig maakte aan nachtlawaai. Doch kort geleden werden deze bepalingen weggenomen uit ons Strafwetboek door een wet van 17 juni 2004 en werd het aan de gemeenten overgelaten om deze overtredingen al dan niet te sanctioneren volgens de zogenaamde Gemeentelijke Administratieve Sancties (in het kort GAS). De gemeente kreeg dus de mogelijkheid om dergelijke overtredingen te beteugelen hetzij met een politiestraf, hetzij met een administratieve sanctie. Later werden deze overtredingen (omwille van een problematiek ontstaan inzake de beteugeling van minderjarigen), toch opnieuw opgenomen in het Strafwetboek en wordt dit nachtlawaai dus ook terug via onze strafwet beteugeld! Een administratieve sanctie van de gemeente blijft echter ook nog mogelijk.

Wat houdt dit alles nu concreet in?

In de eerste plaats is het van belang om contact op te nemen met uw gemeente en na te gaan of zij lawaaihinder sanctioneert en zo ja welke de precieze sancties hiervoor dan zijn.

Wellicht heeft uw gemeente ook wel gemeenteverordeningen aangaande het maaien van gras op zondag (of het maken van ander lawaai). Doch zoals al werd aangehaald, dit is een gemeentelijke aangelegenheid en kan dus binnen de gemeente bepaald worden.

Blijkt nu dat uw gemeente effectief over een reglementering beschikt aangaande het maken van lawaai, dan doe je er goed aan om je buurman een aangetekende ingebrekestelling toe te sturen en hem hierin te verzoeken de lawaaihinder te stoppen of op zijn minst te beperken. Gaat hij daar niet op in, dan kan je je nog steeds tot de vrederechter wenden voor een poging tot minnelijke schikking.

Kunt u zich indekken tegen de wanprestatie van uw tuinaannemer?

Wij geven over een paar maanden een groot tuinfeest voor onze kinderen. Wij hebben onlangs een tuinaannemer onder de arm genomen om onze tuin aan te leggen. Wij hoorden nu van een paar van zijn klanten dat hij de werken nogal eens kan laten aanslepen. Wij stellen ons dan ook de vraag of we ons hiertegen kunnen indekken?

In de eerste plaats is het nuttig te weten dat de aannemer ertoe gehouden is om zijn verplichtingen waartoe hij zich verbonden heeft, ook na te komen. De aannemer is er in de eerste plaats toe verplicht om het werk dat hij heeft aangenomen effectief uit te voeren. Hij dient datgene te doen waartoe hij zich verbonden heeft. Hij moet dit werk goed en tijdig uitvoeren; ofwel zoals dit in de overeenkomst werd afgesproken, of volgens de regels van een goed vakmanschap, of zoals door de plaatselijke gebruiken bepaald is, of zoals enig ander aannemer dit zou doen. Hij is gehouden tot zijn contractuele verplichtingen en is aansprakelijk voor wanprestaties. Dit betekent concreet dat indien hij er zich toe verbindt om uw tuin tegen een welbepaalde datum af te hebben, hij zich hier ook moet aan houden.

Indien de aannemer zijn werken bijvoorbeeld niet tijdig uitvoert, dan zijn hier de regels inzake contractuele aansprakelijkheid van toepassing (wanprestatie, ingebrekestelling, ontbinding van de overeenkomst enz...).

Op grond van de artikels 1143 en 1144 van ons Burgerlijk Wetboek kan diegene voor wie de werken moeten uitgevoerd worden (uzelf dus) zich door de rechter laten machtigen om datgene dat door de aannemer niet of niet goed werd gedaan, op zijn kosten te laten vervangen of uitvoeren. Daarenboven kan de meester van de werken in deze omstandigheden ook nog aanspraak maken op een schadevergoeding.

Het is echter wel mogelijk dat de partijen in de door hen afgesloten overeenkomst regels aanbrengen voor het geval de aannemer zijn werken niet of niet goed uitvoert.

Bij aanneming kan een "strafbeding" opgenomen worden in de aannemingsovereenkomst (bijvoorbeeld in geval van vertraging). Dit is een beding waarbij een persoon zich ertoe verbindt om, voor het geval van niet-uitvoering van de overeenkomst, een forfaitaire vergoeding van de schade te betalen die kan worden geleden ten gevolge van de niet-uitvoering van de overeenkomst. Om er zeker van te zijn dat de werken effectief zullen worden uitgevoerd, kan de opdrachtgever een dergelijk strafbeding laten opnemen in het contract en opleggen dat een forfaitaire schadevergoeding door de aannemer zal betaald worden indien de werken niet tijdig worden verwezenlijkt.

Vrijdag 26 Augustus 2011

 

 

rss