Waar vandaan: Juridisch advies > Nieuw: Keuring van privé rioleringen

Nieuw: Keuring van privé rioleringen

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Het keuren van elektrische installaties en gasinstallaties is al enige tijd verplicht. Nu komt daar in Vlaanderen ook nog een keuring bij van de afvoer van afval- en regenwater. Dit is gebeurd sinds 1 juli. We zetten hieronder in het kort uiteen wat deze nieuwe regels inhouden.

Het doel van deze keuring

Uit onderzoek en controles blijkt dat er heel wat rioleringen verkeerd aangesloten zijn (niet in overeenstemming met de milieuwetgeving) en dat dit niet alleen tot verontreiniging kan zorgen maar ook tot een overbelasting van het rioleringsnetwerk.

Het nieuwe "Waterkoopreglement" voorziet daarom voortaan in een keuring van de privé rioleringen. Merken we hier op dat er geen nieuwe technische eisen (bv i.v.m. afvoerbuizen) worden tot stand gebracht, het is alleen de keuring op zich die nieuw is.

Concreet houdt deze keuring in dat er vanaf 1 juli 2011 een verplichte keuring zal moeten gebeuren, bij zowel nieuwbouw als bij grote renovatie, van de privé rioleringen.

Hoe gaat de keuring in zijn werk?

Gaat het om de bouw van een nieuwe woning, dan moet de bouwheer de uitgevoerde rioleringswerken laten keuren opdat hij de afvoer van afval- en regenwater op het openbaar rioleringsnetwerk mag aansluiten.

Bij renovaties is een dergelijke keuring echter niet altijd noodzakelijk. Alleen indien er effectief aan de afvoerbuizen van het regenwater en/of het afvalwater iets veranderd wordt, zal een keuring noodzakelijk zijn. Wordt alleen een dakgoot vervangen, dan is er dus geen keuring nodig.

Opdat een keuring vlot zou kunnen verlopen, is het best dat er een aantal documenten aanwezig zijn, nl. de stedenbouwkundige vergunning, foto's van de aanleg van de privé-riolering, technische fiches, het rioleringsplan enz...

Om na te gaan of er wel degelijk een scheiding is tussen de afvoer van het regenwater en het afvalwater, kunnen verschillende technieken gebruikt worden: een rooktest, een visuele controle, een geluidstest, een test met kleurvloeistof, of ook met een cameratest. Indien uit de controle blijkt dat alles in orde is, dan krijgt de bouwheer/eigenaar een "conformiteitsattest".

Wie moet een dergelijke keuring uitvoeren?

De keuring moet gebeuren door erkende keuringsinstanties. Deze gaan na of er wel degelijk een correcte scheiding is tussen het hemelwater en het afvalwater.

Naast het onderzoek of de privé-riolering correct is aangesloten, wordt ook onderzocht of de overlopen correct zijn aangesloten; of het regenwater herbruikt wordt; of de regenwaterput wel geplaatst is volgens de regels; enz...

Wie moet de keuring aanvragen: bouwheer of aannemer?

Het is de bouwheer (of zijn architect) die de keuring moet aanvragen, dus niet de aannemer. De aannemer voert alleen de werken uit en daarna is het aan de bouwheer/eigenaar om een keurder aan te spreken.

Kan de aannemer aansprakelijk zijn voor een slechte uitvoering van de rioolwerken?

Voor de aannemer is het natuurlijk wel van belang dat hij de werken degelijk heeft uitgevoerd en dit dus best volgens het rioolplan van de architect. Doet hij dit niet, dan kan hij inderdaad aansprakelijk gesteld worden. Om latere problemen te voorkomen doet de aannemer er goed aan om de bouwheer te wijzen op deze verplichte rioolkeuring en alle werken uit te voeren volgens de opgelegde regels.

De kostprijs?

Momenteel is er nog geen vaste prijs bepaald, maar er wordt vermoed dat deze zal liggen tussen de 100 en de 150 euro.
Merken we hier op dat alleen "keurders privé-riolering" een keuring mogen komen doen voor zover ze erkend zijn en in het bezit zijn van een attest van Vlario (Het Overlegplatform en Kenniscentrum voor riolerings en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen).

Vrijdag 16 December 2011

 

 

rss