Waar vandaan: Juridisch advies > Kan je zelf een overeenkomst afsluiten?

Kan je zelf een overeenkomst afsluiten?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn man en ik hebben een klein bedrijf en momenteel is het enorm druk. We rijden van de ene klant naar de andere. Daar wij in het verleden al meermaals problemen hebben gehad met klanten die de rekening niet betalen en er ook niets op papier werd gezet, overwegen wij nu om een soort van type overeenkomst op te maken en dit telkens door de klant te laten ondertekenen. Wij vragen ons af of een dergelijke overeenkomst geldig is en zo ja, hoe we hier best te werk gaan.

 

Het eigenhandig opstellen van een overeenkomst

 

Uit vragen welke hieromtrent gesteld worden, kunnen wij afleiden dat velen denken dat ze niet eigenhandig kunnen overgaan tot het opstellen van een overeenkomst.

Toch is het best mogelijk dat je zelf met de tegenpartij een contract opstelt. Het is echter wel zo dat voor bepaalde andere contracten dan wel de tussenkomst van een notaris noodzakelijk is, zo bijvoorbeeld bij de verkoop van een woning of een perceel grond.

 

Gaan partijen onderling een contract afsluiten, dan bindt deze overeenkomst hen zoals een wet. Dit wordt duidelijk aangehaald in artikel 1134 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel zegt het volgende:"alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun wederzijdse toestemming of op de gronden door de wet erkend. Zij moeten te goeder trouw worden ten uitvoer gebracht." Artikel 1135 BW gaat nog verder door te stellen dat deze overeenkomsten niet alleen verbinden tot hetgeen daarin uitdrukkelijk bepaald is, maar ook tot alle gevolgen die door de billijkheid, het gebruik of de wet aan deze verbintenis wordt toegekend.

Hieruit kan men dus duidelijk opmaken dat een overeenkomst welke onderling door personen tot stand wordt gebracht, wel degelijk rechtsgeldig is (voor zover ze uiteraard op een goede manier wordt opgemaakt, zie hieronder).

 

Hoe ga je nu best tewerk bij het opstellen van een onderhandse overeenkomst?

 

In de eerste plaats moet je bovenaan vermelden over wat voor een overeenkomst het gaat (bv pachtovereenkomst, koopovereenkomst, overeenkomst tot het uitvoeren van werken, enz...). Daarna wordt de identiteit van alle betrokken partijen aangehaald (naam, voornaam, adres, geboortedatum eventueel beroep...) alsook de hun hoedanigheid (bv koper of verkoper...).

Daarna volgt een beschrijving van wat de partijen onderling overeengekomen zijn;

de rechten en verplichtingen waartoe zij allen zullen gehouden zijn. Neem zoveel mogelijk informatie in uw overeenkomst op; het is beter te voorkomen dan te genezen!

 

Onderaan wordt de overeenkomst door alle betrokken partijen ondertekend. Zijn er meerdere bladzijden, dan doe je er goed aan om elke bladzijde te paraferen. Vergeet ook niet de datum te vermelden.
Maak zoveel originele exemplaren als er partijen zijn. Elke betrokken partij moet over een origineel exemplaar beschikken.

   

 

 

Solange Tastenoye

 

Vrijdag 29 Juni 2012

 

 

rss