Waar vandaan: Juridisch advies > Bouwen op andermans grond!

Bouwen op andermans grond!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn toekomstige man en ik zouden volgend jaar een huis willen bouwen rond of bij de hoeve van mijn schoonouders. Daar wij over een paar jaar dit bedrijf zullen overnemen leek het ons dan ook nuttig van deze gelegenheid gebruik te maken. Toch stel ik mij hierover toch ook wat vragen. Zo vraag ik mij vooral af of dit juridisch gezien eigenlijk wel aan te raden is. Aan wie zal deze woning toebehoren? En wat als we ooit moesten uit elkaar gaan?

Bouwen op andermans grond kan uiteraard ooit aanleiding geven tot problemen.

Indien uw toekomstige man deze grond van zijn ouders zou krijgen door schenking, dan zal deze grond later in het kader van het huwelijksvermogensrecht een eigen goed van hem worden. Zijn jullie ondertussen gehuwd met een algehele gemeenschap van goederen of op grond van het wettelijk stelsel en de grond wordt in de huwelijksgemeenschap ingebracht, dan wordt deze grond een gemeenschappelijk goed. Deze situatie is dan dezelfde als dat jullie zelf een huis zouden gebouwd hebben op een grond die door jullie werd aangekocht.

In alle andere gevallen zal deze grond een eigen goed blijven van uw echtgenoot.

Wanneer jullie samen een huis met eventueel aanhorigheden bouwen op deze grond, dan wordt deze woning een eigen goed van de eigenaar van de grond. Zelfs indien jullie samen de volledige kosten dragen van deze bouw, dan nog blijft dit goed eigen aan de eigenaar.

Moest het ooit tot een echtscheiding komen, dan zal bij de verdeling van de goederen de persoon die heeft bijgedragen in de kosten van het huis, maar er verder geen eigenaar van is, alleen aanspraak kunnen maken op een financiële vergoeding.

Het bouwen van een woning op grond welke slechts aan één echtgenoot toebehoort, kan aldus aanleiding geven tot problemen, doch deze problemen zijn wel oplosbaar, daar er wel een vergoeding wordt voorzien voor de andere echtgenoot. De investering zal aldus voor de echtgenoot-niet-eigenaar niet helemaal verloren zijn.

Al deze problemen kunnen vermeden worden door bij een huwelijkscontract dit goed in het gemeenschappelijk vermogen in te brengen. Door dit te doen worden dan beide echtgenoten eigenaar van de woning.

Vrijdag 19 September 2008

 

 

rss