Waar vandaan: Juridisch advies > Toepassing van het Bermdecreet

Toepassing van het Bermdecreet

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Een paar maanden geleden maaide ik de berm langsheen de weg waar mijn woning gelegen is. Het gras stond er hoog en het werd moeilijk om op die manier de baan op te rijden.
De week nadien kreeg ik echter de veldwachter op bezoek. Deze vertelde mij dat ik dit niet had mogen doen. Er zou volgens zijn zeggen hierover een bepaalde reglementering bestaan. Is dit effectief zo?

De veldwachter heeft inderdaad gelijk. Er bestaat het zogenaamde "Bermbesluit".

Dit is een besluit dat tot stand kwam en later mee deel uitmakte van een geheel van wettelijke bepalingen, inzake het natuurbehoud in Vlaanderen.

Het "Bermbesluit" trad in werking op 1 januari 1985. Eigenlijk was dit het eerste besluit in verband met de bescherming van de natuur.

Wat houdt dit Bermbesluit in?

Het stelt drie belangrijke punten voor nl. :

  1. het legt het verbod op voor het gebruik van biociden op bermen en taluds;
  2. de met gras begroeide bermen mogen maximaal 2 keer per jaar gemaaid worden. De eerste keer kan dit slechts na 15 juni gebeuren. Een eventueel tweede maaibeurt kan gebeuren na 15 september;
  3. het maaisel moet binnen de 10 dagen na het maaien weggehaald zijn.

Het Bermbesluit is van toepassing op alle bermen gelegen langs wegen, waterlopen of spoorwegen, voor zover het de publiekrechtelijke rechtspersonen zijn die bevoegd zijn om deze maaiwerkzaamheden uit te voeren.

U zal dus wellicht deze maaiwerkzaamheden voor 15 juni hebben uitgevoerd hetgeen dus inderdaad volgens bovenvermeld bermbesluit niet mag.

Vrijdag 12 September 2008

 

 

rss