Waar vandaan: Juridisch advies > Schade door dieren

Schade door dieren

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Mijn buurman heeft twee jonge paarden op een perceel weide. Deze weide paalt rechtstreeks aan mijn tuin en is afgesloten met een groene ursusdraad. Achterin mijn tuin bevinden zich struiken en bomen ( ook taxus boompjes). Recentelijk kwam ik tot de vaststelling dat deze paarden eten van deze struiken en van de boomschors. Eén van mijn bomen is er zelfs al door kapot gegaan!

Mijn vraag is nu of mijn buurman zijn dieren mag laten grazen op een perceel weiland dat blijkbaar toch niet goed is afgesloten? Moet zijn afsluiting niet op een welbepaalde afstand geplaatst worden? Wat met overhellende takken? Mogen zijn dieren mijn haag opeten ? Wat gebeurt er indien één van de paarden aan mijn taxusboompjes eten en ziek zou worden?

Afsluitingsafstanden

In eerste instantie wensen wij op te merken dat er voor het plaatsen van afsluitingen meestal welbepaalde afstanden in acht moeten genomen worden.

De materie in verband met de plantafstanden wordt geregeld door het Veldwetboek.

Artikel 30 ervan stelt dat wanneer een levende haag tot afsluiting dient, moet zij, bij gebreke van een hiermee strijdig gebruik, op ten minste vijftig centimeter van de scheidingslijn geplant worden. Elke andere afsluiting (zoals bijvoorbeeld draad) mag op de uiterste grens van de eigendom geplaatst worden.

In uw geval betekent dit concreet dat uw buurman zijn weideafsluiting welke uit gewone draad bestaat, op de scheidingslijn mag plaatsen, behalve indien er binnen uw gemeente andere reglementeringen zouden bestaan. U doet er goed aan u hierover in te lichten bij de technische dienst van uw gemeente. Bestaan er bij de gemeente geen specifieke regels, dan zijn de voorschriften van het Veldwetboek van toepassing.

Wel merken we hier nog op dat indien er stroom geplaatst wordt op de afsluiting, deze dan op een 0,5 meter van de scheidingslijn moet geplaatst worden.

Wat de overhellende takken betreft, is het zo dat volgens artikel 37 van het Veldwetboek de nabuur ze niet zelf mag afsnijden.Wel kan hij de eigenaar van de boom verplichten die takken te verwijderen. Gaat deze laatste daar niet mee akkoord, dan is men genoodzaakt een beroep te doen op de vrederechter.

Schade toegebracht door de dieren van de buurman

Zelfs indien uw buurman een correcte afstand voor zijn afsluiting heeft in acht genomen, dan nog mogen zijn paarden u geen schade toebrengen. Dit principe wordt trouwens duidelijk opgenomen in het artikel 1382 van het Burgerlijk Wetboek.

Dit artikel stelt dat elke daad van de mens waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.

Elkeen is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke hij door zijn daad heeft toegebracht, maar ook voor de schade welke ontstaat door nalatigheid of onvoorzichtigheid.

In uw geval zou men kunnen stellen dat uw buurman "nalatig of onvoorzichtig" is geweest en waarschijnlijk dacht dat zijn paarden geen schade zouden veroorzaken daar er toch een afsluiting werd geplaatst. Elke persoon welke dieren houdt is verantwoordelijk voor zijn dieren en ook voor de schade die zij aanrichten aan bomen, struiken e.a.

Dit houdt concreet in dat de eigenaar van de dieren er moet voor zorgen dat zijn eigendom een voldoende afsluiting heeft zodat zijn dieren geen schade kunnen aanrichten.

Schade door giftige bomen

Zoals hierboven werd aangehaald, moet de eigenaar van de dieren zorgen dat zij geen schade toebrengen. Van de andere kant is het echter ook zo dat u van uw kant ook bepaalde voorzorgsmaatregelen moet nemen. De wetgever gaat ervan uit dat indien een buurman bepaalde aanplantingen doet welke giftig kunnen zijn voor dieren welke op een naastliggend perceel grazen, deze persoon wel de nodige voorzichtigheid aan de dag moet leggen (bv zoals het in uw geval gaat over taxus bomen), zelfs wanneer deze op een wettelijke afstand werden geplaatst.

Alvorens over te gaan tot het aanplanten van dergelijke bomen naast een weide waarop paarden grazen, dient een normaal bedachtzaam persoon na te gaan of hieruit geen schade kan voortvloeien.

Indien hierover geen informatie wordt ingewonnen en u verder ook nalaat de nodige maatregelen te treffen om eventuele schade de verhinderen, dan kan men hier spreken over een foutief gedrag! Het niet weten dat taxus bomen giftig zijn voor bepaalde dieren vormt geen overmacht en is niet verschoonbaar. Indien de schade en het oorzakelijk verband met de fout vaststaan, zal de eigenaar van de haag de volledige aansprakelijk dragen en de ontstane schade moeten vergoeden.

Het spreekt echter wel voor zich dat indien uw taxus bomen daar reeds jaren staan en uw buurman plots paarden plaatst op het perceel weide ernaast, hij ook alle nodige maatregelen zal moeten nemen om schade te voorkomen. Wij menen dat in deze omstandigheden u niets zal kunnen verweten worden.

In ieder geval is het echter steeds delicaat zich over dergelijke situaties vooraf uit te spreken. Alles hangt steeds af van de feiten: wie heeft wat eerst gedaan? Na de ontleding van de juiste feiten kan er een meer gedetailleerd antwoord worden geformuleerd!

Besluit

 

Wij raden u aan uw buurman aan te spreken over de schade welke zijn paarden aanrichten en hem eveneens te wijzen op de giftige bomen welke zich op uw eigendom bevinden. U kan dit mondeling doen, maar toch raden wij u aan dit gesprek steeds met een aangetekende brief te bevestigen. Komen jullie niet tot een akkoord, dan kan u zich nog tot de vrederechter wenden en uw buurman aldaar oproepen voor een verzoening.

 

Vrijdag 26 September 2008

 

 

rss