Waar vandaan: Juridisch advies > Problemen rond vruchtgebruik

Problemen rond vruchtgebruik

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Door het plotse overlijden van mijn echtgenote ben ik nu geconfronteerd met een nalatenschap. Ik heb enkele dagen geleden contact gehad met de notaris en deze had het over vruchtgebruik van de langstlevende echtgenoot e.a. Graag had ik nu een antwoord gekregen op onderstaande vragen :

-          wat houdt dat vruchtgebruik in?

-          Wat als er vastgesteld wordt dat de gezinswoning minder (of meer) dan de helft van de nalatenschap uitmaakt? Heeft hij dan toch nog recht op dit vruchtgebruik

-          Moet de langstlevende echtgenoot effectief in de gezinswoning blijven wonen om recht te hebben op zijn vruchtgebruik?

 
De reserve van de langstlevende echtgenoot (LLE)

Vooreerst wensen wij hier op te merken dat de LLE een reservataire erfgenaam is. Dit houdt in dat er steeds een deel van de goederen van de nalatenschap van de overleden echtgenoot, voor de overlevende echtgenoot bestemd is. In uw geval kunnen wij moeilijk zeggen hoeveel en wat u zal erven, daar u ons niet genoeg informatie hebt gegeven. De LLE heeft steeds een reserve van ½ van de nalatenschap in vruchtgebruik, met als minimum het vruchtgebruik van de gezinswoning en de huisraad.

Wat houdt dit vruchtgebruik in?

De vruchtgebruiker kan gedurende gans zijn leven alle goederen waarop het vruchtgebruik betrekking heeft, gebruiken, er de opbrengst van innen en ze ook beheren. Dit betekent dat hij ze bijvoorbeeld kan verhuren, een bepaalde handelsactiviteit kan voortzetten enz...

Anderzijds moet de vruchtgebruiker zich ook aan een aantal verplichtingen houden. Zo moet hij de woning in een goede staat van onderhoud behouden; dit omdat hij het goed op het einde van het vruchtgebruik in een goede staat van onderhoud moet teruggeven aan de naakte eigenaar(s).

Het goed moet aldus goed "onderhouden" worden, alleen grote herstellingen vallen niet te zijne laste. Verder moet de vruchtgebruiker de onroerende voorheffing betalen, verbruikbare goederen vervangen en niet-verbruikbare goederen bewaren om ze later ook in een goede staat aan de naakte eigenaars te kunnen teruggeven.

Wat indien de woning met huisraad minder of meer dan de helft van de nalatenschap bedraagt?

Zoals reeds eerder werd aangehaald, heeft de overlevende echtegenoot recht op de helft van de nalatenschap in vruchtgebruik. Indien blijkt dat de woning met de huisraad minder is dan de helft van de nalatenschap, dan mag hij het vruchtgebruik op meer goederen opeisen tot hij die helft werkelijk bereikt heeft.

Maakt de woning met de huisraad meer dan de helft van de nalatenschap uit, dan krijgt de LLE er toch nog het vruchtgebruik van.

Bewoning van de gezinswoning

De LLE is niet verplicht de gezinswoning te blijven bewonen. Hij mag ze bijvoorbeeld evengoed verhuren.

Vrijdag 03 Oktober 2008

 

 

rss