Waar vandaan: Juridisch advies > Brand in wagen: verborgen gebrek?

Brand in wagen: verborgen gebrek?

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Een paar maanden geleden kochten wij een nieuwe Jeep aan. Tijdens een uitstap vatte onze wagen plots vuur! We werden er door bekenden bijgeroepen, maar er kon niets meer gedaan worden voor de wagen. Hij brandde volledig uit!

Onze omniumverzekeraar betaalde ons het volledig bedrag uit, behalve dan de vrijstelling en de waarde van een aantal persoonlijke spullen welke zich nog in de wagen bevonden (o.m. een camera).

Onze omniumverzekeraar stelde een expert aan om de oorzaak van de brand te achterhalen. Het bleek te gaan om een constructiefout. Onze verzekeraar is nu van plan een rechtsvordering in te stellen tegen de constructeur van de wagen op grond van een verborgen gebrek. Zij wenst dus volledig terugbetaald te worden voor de schade die zij aan ons vergoed hebben.

Wij stellen ons nu de vraag of wij ook nog onze overige schade (vrijstelling, camera ...) kunnen recupereren? Is er niet te veel tijd verloren sedert het schadegeval?

Artikel 1648 van ons Burgerlijk Wetboek stelt dat de rechtsvordering op grond van koopvernietigende gebreken door de koper moet ingesteld worden binnen een korte termijn, al naar gelang de aard van de koopvernietigende gebreken.

De wet geeft verder geen omschrijving van wat men moet verstaan onder "korte" termijn.

Recentelijk sprak de rechter zich uit over een dergelijk geval. Hij besliste dat bij de beoordeling van deze "korte" duur, rekening moet gehouden worden met alle omstandigheden van de zaak.

Niet alleen met de aard van de verkochte zaak, het vastgestelde gebrek en met het gebruik ervan, maar eveneens met de bekwaamheid van de partijen en de acties welke reeds ondernomen werden. Bovendien kan deze korte termijn ook geschorst worden tijdens bijvoorbeeld onderhandelingen met een kans op goede afloop.

Deze korte termijn werd vooral in het leven geroepen om bewijsmoeilijkheden te voorkomen.

Het is dus niet evident om een antwoord te formuleren in verband met uw vraag dienaangaande.

In bovenvermeld praktijkgeval stelde de omniumverzekeraar haar vordering in bijna twee jaar na het ongeval. De rechter oordeelde hier dat :"een vordering ingesteld wegens koopvernietigende gebreken meer dan 7 maanden nadat het duidelijk was geworden dat geen minnelijke afhandeling mogelijk was, te laat is ingesteld."

In uw geval weten wij niet welke stappen uw verzekering reeds ondernomen heeft.
Doch, ons inziens zal de "korte" termijn hier effectief "kort" zijn. Indien uw verzekeraar nu overgaat tot het instellen van een rechtsvordering dan is amper zes maanden verlopen tussen het schadegeval en de instelling van de rechtsvordering.

Wat betreft uw vraag om uw eigen schade (de vrijstelling en de persoonlijke zaken) te recupereren tijdens deze rechtsvordering, spreekt het uiteraard voor zich dat u dit kan doen.

U doet er in ieder geval goed aan een lijst te maken van al deze persoonlijke spullen en ook de desbetreffende facturen voor te leggen. Het zal echter wel afhangen van de beoordeling van de rechter welke vergoeding u hiervoor zal ontvangen.

U zal waarschijnlijk moeten aantonen dat deze goederen zich in de wagen bevonden op het ogenblik van het schadegeval; hetgeen natuurlijk niet evident zal zijn.

Vrijdag 26 December 2008

 

 

rss