Waar vandaan: Juridisch advies > De "verzoening" bij de vrederechter

De "verzoening" bij de vrederechter

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

De "verzoening" bij de vrederechter.

Ik denk eraan mijn buurman op te roepen bij de vrederechter voor een verzoening in verband met een burenkwestie welke nu toch al reeds een tijdje aansleept.

Ik had echter graag een antwoord gehad op volgende vragen :

- wat gebeurt er indien hij niet komt opdagen bij deze poging tot verzoening?

- Indien we wel tot een akkoord komen, hoe moet het dan verder?

- Kan hij tegen een eventueel akkoord beroep aantekenen?

Indien uw buurman niet komt opdagen de dag van de poging tot verzoening, dan kan er ook geen akkoord tot stand komen. Jullie moeten met twee zijn om effectief een overeenkomst te kunnen treffen.

Partijen bereiken een akkoord

Komt u met uw buurman tot een akkoord tijdens deze verzoening, dan maakt de vrederechter hiervan een proces-verbaal op. Dit proces-verbaal heeft evenveel waarde als een vonnis. Dit houdt in dat jullie gehouden zijn dit proces-verbaal uit te voeren of de afspraken welke erin gemaakt werden, te respecteren.

Doet de tegenpartij dit niet, dan kan u beroep doen op een gerechtsdeurwaarder. Deze laatste deelt dan officieel het proces-verbaal van verzoening mee aan de tegenpartij (dit is het zogenaamd "betekenen" van het proces-verbaal). Op die manier kan de tegenpartij gedwongen worden om de overeenkomst (het proces-verbaal van verzoening) uit te voeren.

Tegen dit proces-verbaal van verzoening is geen enkel beroep mogelijk.

Is een advocaat verplicht?

Ik baat samen met mijn zoon een varkenshouderij uit. Onze nieuwe buurman klaagt echter over "geurhinder" en dreigt ermee een rechtszaak in te spannen.

Ik heb geen rechtsbijstandsverzekering en vroeg mij af of ik verplicht ben beroep te doen op een advocaat?

In de meeste gevallen kan men zichzelf verdedigen voor de rechtbank.

Niemand kan ertoe verplicht worden beroep te doen op een raadsman. Wel is het zo dat bepaalde rechtszaken alleen via een advocaat kunnen gevoerd worden; bijvoorbeeld indien er een zaak voor het Hof van Cassatie wordt gebracht, of bij het aantekenen van een beroep bij de Raad van State.

Ook de rechter kan op het proces iemand adviseren om toch een raadsman te kiezen.

Niets belet u echter om nog tijdens de procedure beroep te doen op een raadsman.

Wij raden in ieder geval aan om toch beroep te doen op een raadsman. De problematiek rond geurhinder is niet gemakkelijk en waarschijnlijk zal de tegenpartij de milieuwetgeving aanhalen om proberen gelijk te halen. Daar dit een ingewikkelde materie is, laat u zich best vertegenwoordigen door een advocaat.

Vrijdag 02 Januari 2009

 

 

rss