Waar vandaan: SeniorenNet: Over ons

SeniorenNet: Over ons

SeniorenNet richt zich tot élke actieve 50-plusser. 34% van de bevolking is intussen 50 jaar of ouder. Ze zijn echter niet opgegroeid met de computer en het Internet zoals de huidige jongeren. Senioren worden echter nog steeds te veel vergeten, zeker op internetgebied. SeniorenNet is de webstek die alles biedt wat een 50-plusser enigszins kan interesseren en geeft hen de site die nog ontbrak op het Internet. Een uniek platform voor tweerichtingsverkeer met chat, forum, e-cards, mailgroepen, zoekertjes, blogs en polls. Op unieke wijze vormgegeven, ook voor de slechtziende of kleurenblinde senior. SeniorenNet: zo is er maar één!

SeniorenNet is de perfecte portaal website voor elke 50-plusser dankzij 8 grote bouwstenen: eenvoud, toegankelijkheid, structuur, informatie, actualiteit, ontspanning, communicatie en onafhankelijkheid & betrouwbaarheid.

veilig op het internet

Een bereik van méér dan 1,22 miljoen vérschillende gezinnen per maand, dát is SeniorenNet (cijfers CIM metriweb).
185.335 visits per dag
, 10,97 miljoen hits per dag, 213.900 leden, 5.745.385 visits op maandbasis, zo'n 340,3 miljoen hits per maand, 20.000 pagina's informatie, duizenden foto's en illustraties, 2 terabyte ( > 2.190 GB) dataverkeer per maand, tientallen rubrieken, ruim honderd enthousiaste medewerkers en verschillende grote partners maken van SeniorenNet de grootste, betrouwbaarste en succesvolste seniorenwebsite die bovendien ook nog gratis is, toegankelijk voor iedereen en die luistert naar haar bezoekers. Met deze cijfers staan we bovendien in de Top 20 van de sites in België volgens CIM. Cijfers en statistieken worden zowel gemeten op eigen serverniveau als met het bekende officiële en onafhankelijke CIM Metriweb. (cijfers maart 2007)

SeniorenNet is volledig commercieel en politiek onafhankelijk en neutraal. De informatie die SeniorenNet aanbrengt bevat geen regel die wordt betaald of ingegeven door politieke belangen. Om onze reputatie van onafhankelijkheid te vrijwaren verbiedt SeniorenNet uitdrukkelijk de verwijzing naar, het gebruik, de weergave of aanhaling van artikels voor commerciële of reclamedoeleinden. SeniorenNet is volledig uit privé initiatief.

In het jaar 2000 werd SeniorenNet bedacht door Pascal Vyncke en werd gestart met de uitwerking. Sinds maart 2001 is SeniorenNet als eerste echte seniorenwebsite online en sindsdien groeit de website élke dag.
SeniorenNet werkt aan een volledig toegankelijke website voor de 50-plusser en heeft in de afgelopen jaren vele zaken "uitgevonden" om hieraan te voldoen. Zo het principe van de "grote letters", zodat door een eenvoudige klik de website in grote letters staat werd zo als eerste uitgewerkt door SeniorenNet, intussen zijn er wereldwijd talloze websites die dit doen. Ook bijvoorbeeld het principe om de website toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden door de teksten voor te lezen werd "uitgevonden" en bekendgemaakt in november 2001, waarbij SeniorenNet ook voorloper was in de wereld hiervan. Intussen gebruiken vele websites wereldwijd dit om ook hun website toegankelijk te maken. We publiceerden ook een document om dit voor andere websites in een standaard vast te leggen.
SeniorenNet heeft in deze jaren een zeer goede reputatie opgebouwd in verband met betrouwbaarheid, onafhankelijkheid en volledigheid en daar zijn we fier op. SeniorenNet is de grootste website in haar soort en bereikt het meeste aantal 50-plussers. We werken intussen ook samen met grote en professionele partners. De informatie van de website wordt door vrijwillige dokters, dierenartsen, advocaten, notarissen, verpleegsters, verzorgers, medewerkers van de overheid, enz. nagekeken op juistheid, onafhankelijkheid, objectiviteit en betrouwbaarheid.
Privacy is belangrijk en SeniorenNet hecht het grootste belang aan de bescherming van de privacy van de bezoekers en houdt zich bijgevolg ook aan alle regels hieromtrent, inclusief een Privacy Policy en een Disclaimer.

Financieel wordt SeniorenNet betaald door advertenties (banner, button, skyscraper, IMU, rubriek "op zoek naar",...), sponsors, vrijwillige bijdragen van haar bezoekers en de niet verplichte SeniorenNet Friends Club. Samen met de vele partners en de tientallen enthousiaste vrijwilligers blijft de website betaalbaar en volledig gratis toegankelijk voor iedereen. SeniorenNet ontvangt geen subsidies of andere inkomsten in welke vorm dan ook van overheidswege en blijft dus ten allen tijde volledig onafhankelijk en neutraal.

veilig op het internet
internet na 50

SeniorenNet wil haar bezoekers ook extra kennis bijbrengen van de computer en Internet. Dankzij de vele cursussen kan elke 50-plusser gratis op het Internet meer bijleren. Internet, e-mail, website maken, enz. Ook voor 50-plussers die nog niet op het Internet aanwezig zijn heeft SeniorenNet veel aandacht. Dankzij het gigantisch succesvolle boek "Internet na 50" uitgegeven bij Lannoo (496 blz., ISBN 90-209-5622-1, auteur Vyncke Pascal) kan elke 50-plusser op het Internet zonder problemen (reeds 16e druk).
Dankzij het boek "Veilig op het Internet" ook uitgegeven bij Lannoo (496 blz., ISBN 90-209-6362-7, auteur Vyncke Pascal) kan iedereen écht op een eenvoudige manier veilig op het Internet (reeds 4e druk).
SeniorenNet heeft ook meegewerkt aan een groots project met een grote Belgische krant (verschijning in oktober/november 2005 onder titel "internet na 50") om zo met succes de digitale kloof verder te dichten.
Het boek "Internet na 50" is ook vertaald naar "Internet après 50 ans" voor Wallonië, uitgegeven door Racine en eveneens van auteur Vyncke Pascal. Dit boek legt op dezelfde toegankelijke manier het internet uit voor Waalse 50-plussers.
Dankzij het boek "Computeren na 50" dat verscheen in september 2006 kan ook iederéén op de computer. Het boek is voor de absolute leek die niets van de computer kent, als voor de reeds gevorderde gebruiker. In de 600 blz. geeft het op een duidelijke manier alles weer. Het boek is eveneens een gigantisch succes, één week na de lancering was het boek al volledig uitverkocht. Intussen is het aan de 5e druk.

De oprichter van SeniorenNet en de auteur van de boeken "internet na 50" en "veilig op het internet" Pascal Vyncke kreeg de "Wablieft-prijs" voor klare en duidelijke taal in 2005. Hij slaagt erin om moeilijke zaken eenvoudig en verstaanbaar in duidelijke en klare taal uit te leggen en werd hiervoor bekroond met deze prijs. Verder werd het boek "Internet na 50" ook bekroond met de titel "Duidelijkste boek van 2005" door de krant De Standaard.

Pascal Vyncke, oprichter van SeniorenNet, werd bovendien door vice-minister-president van de Vlaamse Regering Fientje Moerman aangeduid in een persoonlijke brief als "jij bent de toekomst van Vlaanderen" en werd bovendien door een project van de Vlaamse overheid als 1 van de 12 geselecteerd voor "Flanders Future". Eveneens werd hij genomineerd als Flanders DC Fellow.
Vyncke won in het verleden eveneens de Heidelandprijs van de Rotary Club en in 2001 eveneens de gouden award "Site van het Jaar" uitgereikt door computermagazine Clickx (en in 2005 dus opnieuw).
Gewonnen prijzen of erkenning van overheidswege uit doet echter geheel niets af van de onafhankelijkheid, neutraliteit en objectiviteit van SeniorenNet.

SeniorenNet is in Wallonië gekend onder www.Canal50.be. Deze website Canal50 is de Franstalige versie van SeniorenNet. SeniorenNet is ook in Frankrijk, via www.Canal50.fr. De waalse website is gestart sinds 12 juli 2006, de versie voor Frankrijk sinds september 2006.
Uit onderzoek blijkt dat Wallonië sterk achterloopt op Vlaanderen op gebied van computer- en internetontwikkeling; en SeniorenNet wil mee helpen deze kloof ook daar te dichten; in het bijzonder bij de 50-plussers.

SeniorenNet blijft bovendien niet enkel in Vlaanderen of Wallonië. Reeds 10% van haar bezoekers komt uit Nederland en SeniorenNet werkt aan een aparte versie voor Nederland: www.SeniorenNet.nl; die gestart is juni 2007. Eveneens is het boek "Internet na 50" van auteur Pascal Vyncke in juni 2007 uitgekomen in Nederland.
Ook zal SeniorenNet in Canada starten in de loop van de zomer 2007.
Verder wordt er ook nog volop gewerkt voor verdere uitbreiding naar andere landen in de toekomst.

Buiten de 20.000 pagina's betrouwbare en onafhankelijke informatie en de communicatiemogelijkheden (e-mail, chat, forum, blogs,...) brengt SeniorenNet ook actualiteit, nieuws, ontspanningsmogelijkheden (spelletjes,...), vrijetijdsbesteding (genealogie,...) alsook een poort naar het hele Internet toe dankzij de Nuttige Links en de pagina Zoeken.
Dankzij de Internet veilingen kan elke senior zelf zaken kopen of veilen op het Internet en dit leren. Via een hele reeks van cursussen en de tienduizenden pagina's informatie zorgt SeniorenNet voor een verbeterde kennis voor de 50-plusser.

SeniorenNet startte eind 2002 voor het éérst in België en zelfs wereldwijd met het idee van een digitale "stemtest" voor de toen komende Federale verkiezingen van 18 mei 2003. Het innovatieve idee was om vragen te stellen aan de partijen en hen hierop te laten antwoorden. Vervolgens konden bezoekers ook op diezelfde vragen antwoorden en werden deze vergelijken met die van de partijen. Op basis van deze gegevens kon men zo zien welke partij het beste overeenkwam met hun ideeën. Het had een bijzonder groot succes met vele tienduizenden vijftigplussers die de stemtest uitvoerden. Eveneens werden chatsessies georganiseerd tussen bezoekers en politiekers, toen ook nog een erg nieuw idee in de internetwereld.
We kregen zelfs veel niet 50-plussers over de vloer die hun optimale partij ook wilden weten.
Later werd het idee overgenomen door TV-programma's zoals "Doe de stemtest" van VRT en in het buitenland als format "This is your vote" van Eyeworks.

veilig op het internet

Als tweede in België is SeniorenNet gestart met blogs, om zo de 50-plussers nog verder te moderniseren. De blogdienst is uniek op gebied van gebruiksvriendelijkheid en eenvoud met toch de kracht van de duurste en betalende blogdiensten, maar toch gratis voor de SeniorenNet bezoekers.

Via het organiseren van bijeenkomsten en evenementen zorgt SeniorenNet voor extra contacten voor de mensen die dit nodig hebben op een veilige en georganiseerde plaats. Reeds vele tientallen kleinere evenementen werden zo al georganiseerd voor de vijftigplussers, zowat overal in Vlaanderen en ook al enkele in Nederland.
SeniorenNet organiseert naast de "kleinere" bijeenkomsten ook grote evenementen. Denk aan "Our Generation" in 2003 te Boom waar ruim 1.000 vijftigplussers kwamen naar het grote evenement in het provinciaal domein De Schorre; en denk aan het feest voor het 5-jarig bestaan op 29 april 2006 waar het hele Kursaal te Oostende was uitverkocht en meer dan 2.000 vijftigplussers aanwezig waren.
Eveneens steunde SeniorenNet in het verleden talloze andere evenementen en grote beurzen georganiseerd door andere organisaties voor de doelgroep van 50-plussers.

schrijven

Als eerste in de wereld heeft SeniorenNet op 28 augustus 2005 een uniek concept én uitwerking aan de internationale pers bekend gemaakt en gedemonstreerd in samenzijn van minister Vanvelthoven voor het écht veilig maken van onder andere chatten en forums.
Niet enkel voor SeniorenNet maar ook voor websites wereldwijd dankzij de elektronische identiteitskaart (eID).
Hiermee heeft SeniorenNet een wereldprimeur en is het voortrekker voor het nog veiliger en toegankelijker maken van het Internet. Niet enkel dus voor 50-plussers, maar voor élke internetter wereldwijd, ook voor het veiliger maken van het Internet voor jongeren en kinderen en zo het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk te maken om chatboxen te beschermen tegen bijvoorbeeld pedofielen.
Dit project kreeg ook als een van de eerste het officiële label "internet voor iedereen".

Eveneens als eerste in de wereld heeft SeniorenNet op 10 mei 2007 een nieuw concept uitgewerkt om meer betrouwbare informatie op het internet te krijgen. Een revolutie voor zowel de internet- als boekenwereld! Het publiceren van een boek tegelijk het ook in de winkel uitkomt. Uniek hieraan is dat het commerciële boeken blijven en de uitgeverijen dus inkomsten kunnen krijgen, terwijl toch àlle informatie gratis beschikbaar is op internet. Het is anders dan Google of project Gutenberg, waar het gaat om boeken die wel degelijk nog beschermd zijn door auteursrechten, én waar we toestemming hebben van uitgeverij en auteur; en die bovendien voor iederéén kostenloos beschikbaar zijn, dus ook voor andere dan academische doeleinden.
Het project kende heel wat succes en ontelbaar vele lezers raadpleegden het boek tot nu toe. Ook de verkoopcijfers zijn sterk de hoogte in gegaan en dankzij de verhoogde interesse was het boek ook populair in de boekhandels.

Opnieuw maakt SeniorenNet een wereldprimeur op 13 september 2007: dit keer met Kanaal50. Een revolutie in televisieland. We starten met de allereerste interactieve digitale internet tv. Dit is de toekomst van tv. We starten met Kanaal50 met talloze professionele reportages specifiek gericht op de 50-plusser. Bekijk de tv wannéér je wenst, hoe váák je wenst, wáár je wenst en vooral: wát je wenst. Stel zelf je tv avond samen.

Op 25 oktober 2007 start SeniorenNet met een eigen magazine: PASC@L. Ook dit is een wereldprimeur van formaat. Voor het eerst komt er een magazine met het principe "Magazine 2.0" uit. Kort samengevat: het is de lezer die beslist wat hij leest in het magazine. Het zijn dus voor PASC@L de vijftigplussers zelf die mee beslissen wat er in het magazine verschijnt. Zo brengen we een zeer interessant magazine, specifiek voor de 50-plusser. Bovendien willen we de prijs zeer laag houden, het zal te verkrijgen zijn voor amper 2,95 euro.

SeniorenNet komt met iets revolutionairs op 18 augustus 2008. Het is een nieuwe wetenschappelijk onderbouwde hoortest. Deze test maakt het mogelijk dat iedereen zijn gehoor kan testen via internet in een vertrouwde omgeving. De test geeft binnen 2 minuten en na het doorlopen van een aantal vragen een betrouwbare screening. Het is een Belgische primeur en zelfs op wereldvlak nagenoeg uniek!! De Versta-Test werd samen met Lapperre gelanceerd, waar 2 jaar ervoor in totaal 8 professionele mensen, waarvan 4 audiologen, met de ontwikkeling van de Versta-Test waren gestart. Bedoeling is om de miljoenen vijftigplussers in ons land de mogelijkheid te geven hun verstaanbaarheid in lawaai te testen via internet.

SeniorenNet probeert duidelijk permanent hét platform te zijn voor elke 50-plusser. SeniorenNet blijft continu nieuwe projecten starten en nieuwe, baanbrekende en innovatieve ideeën verder te ontwikkelen om zo het internet nog dichter bij de mensen te brengen.

SeniorenNet steunt ook bepaalde projecten: steun en aandacht aan projecten die de 50-plussers ten goede kunnen komen. Ook steun aan informatiecampagnes zoals bvb. voor stoppen met roken, mediacampagne rond dementie, enz. verleende SeniorenNet. Eveneens steunt SeniorenNet bepaalde evenementen die ten goede kunnen komen voor de vijftigplussers, bvb. voor ontspanning, informatiemededeling aan het brede publiek, steunen van kleinere evenementen en projecten om bepaalde zaken extra in het daglicht te stellen, enz.

Via het SNRD (SeniorenNet Research Department) worden er totaal onafhankelijke onderzoeken gedaan naar "de gemiddelde senior"; de cijfers en onderzoeken worden gratis gepubliceerd waardoor er meer betrouwbare en onafhankelijke cijfergegevens beschikbaar komen over deze totaal "vergeten" doelgroep. Reeds honderden onderzoeken werden al uitgevoerd bij vele honderdduizenden 50-plussers. Onderzoeken worden gehouden in Vlaanderen, Wallonië en Nederland.

schrijven

SeniorenNet websites nationaal én internationaal:

Het hele SeniorenNet-team wenst u veel surfplezier op SeniorenNet.be!!

  • Om SeniorenNet te contacteren: klik hier
    
  • Voor de lijst van de partners: klik hier
    
  • Voor een advertentieaanvraag: klik hier
    
  • Voor het logo van SeniorenNet: klik hier
    
  • Om SeniorenNet te steunen: klik hier
    
  • Voor de disclaimer van SeniorenNet: klik hier
    
  • Voor de privacy verklaring van SeniorenNet: klik hier
    
  • Partner worden? Doe een voorstel op
    
  • Gegevens van de verschillende diensten, rekeningnummer, adres... klik hier
    
  • Meer informatie over de SeniorenNet Friends Club, klik hier.