15.0 De website op het Internet plaatsen

Als je een website hebt, kan JIJ ze wel zien, maar kunnen andere mensen het nog niet zien. We moeten het dus op het Internet proberen te krijgen.
We hebben hiervoor wel zogenaamde ‘webspace’, in het Nederlands ‘webplaats’ voor nodig. Dit is meestal geen probleem, bij je provider heb je ongetwijfeld wel een klein beetje gratis webspace.
Je hebt een gebruikersnaam, paswoord en een adres nodig waarnaar je mag uploaden. Deze informatie kan ik niet geven, die zal je moeten opzoeken in de documenten van je provider, of naar de helpdesk bellen en deze informatie vragen.

Als je de gebruikersnaam, paswoord en het ftp-adres hebt, dan is eigenlijk het moeilijkste voorbij. Het plaatsen van je gegevens naar het Internet, uploaden genoemd, is nu een fluitje van een cent.

Het makkelijkste gaat dit via je eigen browser. Met Internet Explorer gaat dit heel gemakkelijk, en op een vertrouwde manier zoals je ook op je computer kan rondsnuffelen op je harde schijf.

Om de bestanden te uploaden, start je je browser op, en geef je in de adresbalk het ftp-adres in waarnaar je de bestanden moet uploaden. In plaats van dat je voor het adres http:// plaatst, moet dit keer er ftp:// voorstaan.
Een mogelijkheid:
ftp://ftp.uwprovider.be

Vervolgens zal je browser je vragen om een wachtwoord en een gebruikersnaam.

Geef deze in zoals je die van je provider hebt gekregen.
Nu ben je binnen en kan je de bestanden uploaden. Dit doe je als volgt:
Ga via “Deze Computer” of Verkenner naar de plaats waar je website staat op je harde schijf en kopieer je de gegevens.
Vervolgens ga je terug naar het browservenster waar je bent ingelogged, en plak je de bestanden.
Nu zal je browser de bestanden beginnen te uploaden, de tijd dat dit duurt is afhankelijk van de grootte van je website en van de snelheid van je internetverbinding; enkele minuten is geen uitzondering.

Als je bestanden zijn ge-upload, dan is het voorbij, het staat nu op het Internet!

Waar?
Dat moet je ook van je provider hebben gekregen, je provider heeft waarschijnlijk een internetadres gegeven, het zou iets kunnen zijn als dit:
http://users.seniorennet.be/uwgebruikersnaam/index.htm

Surf naar het adres dat je provider je heeft gegeven. Je website zou nu tevoorschijn moeten komen.

Nu kan je het adres doorgeven aan je vrienden, familie, kenissen,… heel de wereld kan je website bezoeken en bekijken.

Klik hier om naar Hoofdstuk 16 verder te gaan.