Waar vandaan: Toerisme > Andere continenten > Oceanië > Informatie per land

Andere continenten > Oceanië > Informatie per land

Kies het gewenste land:

Australië      

Land in de kijker: Australië

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Als strafkolonie voor Engelse gevangenen in het begin, heeft Australië zich opgewerkt tot een van de modernste democratieën in de wereld, en dit op korte tijd. Het land is immers heel lang leeg gebleven, en de oorspronkelijke bewoners, de Aborigines, konden in vrede leven.

Het waren de Hollanders die de eerste stappen op Australische bodem zetten: eerst Jan Willemszoon (begin 17 de eeuw), en later Abel Tasman, die Tasmanië en Nieuw-Zeeland in kaart bracht. Het land werd dan ook Nieuw-Holland genoemd. Het werd oorspronkelijk door kolonisten en handelaars links gelaten omdat op het eerste zicht weinig te rapen viel bij de Aborigines. Men dacht ook dat Australië geen eiland was, maar een deel vormde van een heel groot Zuidelijk continent (Terra Australis, van daar de naam).

Het was Thomas Cook, de Engelse zeevaarder, die op het einde van de zeventiende eeuw het tegendeel bewees, en de Engelsen begonnen het land te koloniseren. Dit deden ze stapvoets, vanuit het Zuid-Oosten (de streek van Melbourne en Sydney), omdat deze vruchtbaar was. Het was op enkele stukken na een heel dor en ondoordringbaar land, en het duurde heel lang voor het gehele land doorkruist was. Het land is rijk aan minerale ertsen, en het was de aanwezigheid van goud die toch zorgde voor de komst van honderdduizenden kolonisten vanuit Europa aan het einde van de negentiende eeuw.

Nu nog wonen de Australiërs, die maar met een twintig miljoen zijn, aan verschillende kustplaatsen geconcentreerd. Het binnenland is immers op veel plaatsen onleefbaar. Er zijn slechts enkele uitzonderingen op, zoals de stad Alice Springs, die in het binnenland gelegen is. Toch bestaat Australië niet overal uit woestijn; in het noorden is er een gedeelte met tropisch regenwoud (rond Darwin, wat dicht tegen Indonesië ligt), en boven Melbourne vinden we de plaatselijke Alpen.


 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Bron tekst: SeniorenNet (foto D Van der Stock)