Waar vandaan: Toerisme > Nederland > Noord-nederland > Bezienswaardigheden

Nederland > Noord-nederland > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Friesland

De schaatsers hebben de Elfstedentocht bekend gemaakt. Maar het vriest niet elke winter zo hard dat de tocht georganiseerd kan worden. Gelukkig kan deze anders zo barre tocht ook op een ander manier afgelegd worden, bijvoorbeeld wandelend, op de fiets, op skeelers, met paard en wagen, kanoënd, in een zeilboot, op de motor of met de auto. De elf Friese steden zijn: Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Friesland bestaat voor een groot deel uit water. Watersport neemt vandaag de dag als vertier een grote plaats in. Zeilen, surfen, met de motorboot varen, vissen, kanoën, het kan allemaal. De vele meren zoals de Fluessen, Sloter-, Tsjeuke- of het Heegermeer kunnen menig watersportbeoefenaar bekoren. De bekende platbodemrace het Skûtsjesilen vindt elk jaar weer in de zomermaanden plaats.

Friesland heeft een paar mooi musea. Denk maar eens aan het prachtige Eise Eisinga Planetarium te Franeker. Ook het Jopie Huisman Museum te Workum is een aanrader. Zijn realistische schilderijen, lijken net echt. In Hindeloopen, met haar kleine bruggetjes en eigen folklore, maakt u kennis met de mooie schilderkunst op gebruiksvoorwerpen. Dit is nog een overblijfsel van wat in het verleden meegekomen is van de boten die op de Nederlandse koloniën voeren. Spring hier ook even het Schaatsmuseum binnen!

Leeuwarden:

Wie traditiegetrouw de Elfstedentocht in Leeuwarden begint, ziet een stad vol markante herinneringen uit een chic verleden. De imposante Oldehove bijvoorbeeld. Al bijna vijf eeuwen lang weet de scheefste toren van Nederland, met een hoogte achtendertig meter, zich staande te houden. Let wel hij helt al meer dan 1m70 uit het lood.

Paleizen en andere monumenten herinneren aan de tijd dat de Naussau's (het koningshuis) in Leeuwarden woonden. Of u komt meer te weten over Mata Hari, de dansende diva die haar jeugd in Leeuwarden doorbracht. Verder ziet u “Us Mem” de trotste moeder van het Friese stamboekvee. Maar Leeuwarden is ook het zakencentrum, heeft een gevarieerd uitgaansleven en prachtige musea. Kortom, Leeuwarden zal u bevallen.

Groningen

De provincie Groningen is de noordelijkste provincie van Nederland. Het is een zeer vlakke provincie, waar nog veel agrarische bedrijven in werking zijn. De boerderijen onderscheiden zich qua bouwstijl van de rest van Nederland en worden borgen genoemd. De grootste stad van de provincie, is de hoofdstad Groningen.

De bruisende stad Groningen is echt een aanrader. De Martinitoren staat trots te pronken op de Grote Markt met haar talloze terrasjes. U kunt de toren beklimmen, maar dan dient u wel over een goede conditie te beschikken! Het Groninger Museum springt in het oog door haar moderne vorm. Ook in het gebouw heeft de Italiaanse architect, Alessandro Mendini, veel aandacht gewijd aan de vormgeving. Dikwijls lopen hier interessante tentoonstellingen. De stad kent maar liefst 30 hofjes, er bestaat een wandeling die langs deze hofjes en gasthuizen loopt. Het oudste gasthuis dateert al van 1267.

Wat u zeker eens moet bezoeken is het Zeehondenopvangcentrum in Pieterburen. Voordat u het beseft gaat u door de knieën voor de blik van een babyzeehondje! Een andere interessante bezienswaardigheid is De Theefabriek, die gehuisvest is in een oude kerk. Hier komt u alles te weten over thee. Bezoek ook eens Abrahams Mosterd- en Azijnmakerij te Eenrum of het Sint Bernardushof te Aduard.
De Hortus Haren is een zeer verzorgde botanische tuin van 21 ha groot. De bezoekers vinden er gedurende hun reis door de werelden een boeiend en rijk plantenleven in de diverse thema- en landentuinen.

Actief
Het Pieterpad is een zeer lange wandelroute (464 km) die begint of eindigt in Groningen of Nederlands Limburg, het hangt ervan af hoe u wandelt. Omdat Groningen zo'n vlakke provincie is, is het ook ideaal om te fietsen. Talloze routes doorkruisen de provincie langs de mooiste plekjes. Voor de zeer sportievelingen zijn er toffe skateroutes uitgestippeld.

De stad Groningen

Geschiedenis
Vandaag de dag is Groningen op de eerste plaats een studentenstad., maar als gevolg van de rijke geschiedenis heeft de stad ook historische gebouwen zoals hofjes en de bekende Martinitoren. Een aanrader is om een wandeling te maken langs de gasthuizen. ‘s Zomers wordt in het Prinsenhof dan weer thee geschonken. De tuin schenkt veel geborgenheid doordat hij omarmd wordt door een hoge muur. De muur werd in het verleden wel voor andere redenen opgetrokken. In de aanpalende gebouwen huisden vroeger zieke soldaten en die gooiden geld naar de voorbijgangers om aan alcoholische drank te geraken. Resultaat, de muur werd nog hoger opgetrokken.

Moderne Kunst
Groningen heeft ook moderne architectuur. Een opzienbarend project is het Groninger Museum geworden. Als je naar het stadcentrum rijdt zie je het al liggen, een ‘koekdoos' aan de gracht. De gebroeders Mendini en andere bekenden hebben hun ideeën hier de vrije hand gelaten, het resultaat mag er zijn.

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Holland.com